Супутникове телебачення стане платним: що робити власникам «тарілок»? | Трибуна

image
18 Січня 2020, 19:02
Поділитися:

Багато українців зараз дивляться супутникове ТБ безкоштовно і навіть не підозрюють, що ловлять технічний сигнал, призначений для провайдерів. 28 січня 2020 року чотири найбільші медіагрупи закодують супутниковий сигнал своїх телеканалів. Після цього до платних каналів користувачі матимуть доступ через посередника. Дивитися їх безкоштовно вже не вийде.  До 28 січня включно вони мають або купити новий приймач і укласти договір із провайдером, або змінити тип прийому сигналу. Після введення змін, посередниками між глядачами та медіагрупами (власниками каналів) стануть провайдери супутникового ТБ, провайдери кабельного ТБ і сервіси онлайн-телебачення (їх ще називають OTT/IPTV-сервіси).

Що таке кодування супутникових каналів?

Телеканали завершують своє супутникове мовлення у відкритому доступі. Якщо у вас безкоштовне супутникове телебачення – низка українських каналів просто зникне з ваших екранів. Тепер їх можна буде дивитись тільки у складі супутникових операторів за додаткові кошти.

За інформацією Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, якщо абонент використовує ефірний цифровий прийом (DVB-T2) або переглядає телевізійні програми за допомогою провайдерів програмної послуги, які надають послуги кабельного (аналогового та цифрового) телебачення, зокрема IPTV, то вищенаведені зміни його не стосуватимуться.

Типи телевізійного прийому, що використовують споживачі?

Які медіагрупи кодують свої сигнали?

Загалом закодують 23 телеканали чотирьох найбільших медіа-груп:

StarLightMedia: СТБ, ICTV, Новй канал, М1, М2, Оце;
1+1 media: 1+1, 2+2, ТЕТ, ПлюсПлюс, УНІАН ТБ, Бігуді;
Inter Media Group: Інтер, НТН, К1, К2, Мега, Піксель, Zoom, Enter-фільм;
Медіа група Україна: Україна, НЛО TV, Індіго TV.

У відкритому доступі залишаться близько 40 каналів – регіональні, нішеві тощо.

Як і коли відбудеться кодування? 

Повне кодування заплановане на 28 січня 2020 року. А вже з 21 січня, якщо ви користуєтесь супутниковим телебаченням, доступ до контенту обмежвть.

Навіщо кодують сигнали супутникового ТБ?

Попри застереження Нацради України з питань телебачення та радіомовлення щодо ймовірності послаблення рівня інформаційної безпеки країни, українські медіагрупи все ж спільно вирішили запроваджувати європейську практику кодування супутникового сигналу і таким чином посилити захист своїх авторських прав на телевізійний продукт, що, на їхню думку, сприятиме боротьбі з піратством, а також розвитку ринку платного телебачення.

Зараз в Україні супутниковим телебаченням користуються близько 4 млн домогосподарств, тобто вимкнення торкнеться кожного третього українського глядача. Тому власникам супутникових «тарілок» пропонують заздалегідь врахувати зазначені обставини і звертатися за додатковою інформацією безпосередньо до провайдерів програмної послуги ТОВ «Віжн ТВ» (Viasat) і ТОВ «Екстра-ТВ» (XТRA TV).

Як діяти, коли закодують супутникове ТБ?

Ви можете й надалі продовжувати користуватись саме супутниковим телебаченням, але потрібно оформити підписку на DTH-платформи. Їх, як ми зазначали, в Україні всього дві – Viasat та XtraTV. У цьому випадку супутникову тарілку змінювати не доведеться. Треба буде лише купити новий тюнер, який підтримує систему кодування VERIMATRIX та має доступ до платного контенту пакетів офіційних супутникових операторів.

Альтернатині варіанти передбачають перехід до іншої моделі прийому телевізійного мовлення:

можна перейти на прийом цифрового ефірного телебачення Т2, де закодовані канали будуть у відкритому доступі. Вам треба буде придбати ефірну антену і цифровий приймач Т2 або ж сучасний телевізор, в який цей приймач вуже вбудований. Та для початку треба пересвідчитись – чи є покриття «цифрою» у вашому регіоні.
Інші варіанти – кабельне телебачення, OTT або IPTV. OTT підійде, якщо у вас якісний інтернет. Тоді ви маєте змогу обрати постачальника послуг самостійно – він підключить вас до сигналу через інтернет. Або ж обрати IPTV – тоді доведеться придбати доступ до телебачення тільки від свого провайдера інтернету. Зазвичай вони пропонують пакети інтернет та телебачення, що значно вигідніше, ніж купувати їх окремо.

Детальні інструкції та відповіді на найбільш поширені запитання по темі ви знайдете ТУТ.

Читайте також:

Із 16 січня вся реклама в Україні має бути державною мовою
Із броварського радіо намагаються зробити телебачення. Уже виділено понад мільйон грив

У матеріалі використано інфографіку Факти ICTV, головне фото – з інтернету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари