Супрун розповіла як лікувати мігрень

image
22 Вересня 2019, 20:10
Поділитися:

Сильний головний біль може зіпсувати не тільки настрій,  а й якість життя в цілому. Терпіти його важко,  а інколи просто нестерпно. Проте, навіть коли головний біль набирає обертів, люди не поспішають звертатись до лікаря, звинувачуючи у цій проблемі погоду, важкий день чи недосипання. Хоча подібні болі можуть бути ознакою – мігрені. Які симптоми мігрені та як її лікувати, розповіла Уляна Супрун у мережі Facebook.

Мігрень — це не просто «болить голова». Це регулярний сильний біль, що пульсує з одного боку, посилюється в разі діяльності і триває від двох до 48 годин. Це також чутливість до світла і звуків, нудота, тимчасові порушення зору, а також періоди «продрому» (підступів нападу) та постдрому (наслідків нападу)- розповідає Супрун.

Щоби відрізнити мігрень від головного болю і відповідно підібрати терапію, мають бути принаймні дві ознаки з чотирьох:

▪ Асиметрія болю

▪ Пульсація

▪ Сильний біль, що триває довго

▪ Нездатність бодай щось робити і зростання болю від роботи чи подразників

Одна із проблем з мігренню, крім того, що це боляче, в тому, що з нею не завжди звертаються до лікаря, а лікарі не завжди її діагностують, а як і роблять це, то не дотримуються курсу лікування та не змінюють спосіб життя– коментує Супрун.

Як лікувати мігрень:

Якщо ви схильні до мігрені, почніть вести щоденник: скільки ви спали, чи не було спраги, що їли, для жінок — яка фаза циклу. Це, до речі, корисно і для налагодження способу життя загалом.

З мігренями слід звернутися до невролога, і бажано показати свій щоденник та перелік ліків, які ви п’єте наразі, і які вживали за своє життя для приборкання мігрені успішно чи ні.

Мігрень, як і головний біль, не є причиною всіх пацієнтів відправляти на МРТ і лякати раком мозку. Лікар має оцінити ризики, і лише якщо вони перевищують 1%, тоді відправляти на обстеження.

Крім цього, лікар має визначити, який ризик новоутворень чи травм мозку в пацієнта. Якщо він більший, ніж 1%, то призначають томографію мозку.

Якщо стався напад, то першою ланкою є ібупрофен, ацетамінофен, триптани.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ