Супрун розповіла, як користуватися мікрохвильовкою без шкоди для здоров’я

image
28 Лютого 2019, 07:02
Поділитися:

Готування в мікрохвильовці краще зберігає водорозчинні вітаміни. До прикладу, в шпинаті зберігається більше фолієвої кислоти під час готування в мікрохвильовці, аніж просто на плиті.

Про це йдеться у публікації в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун у Facebook.

Мікрохвильова піч також краща за варіння тим, що вітаміни не виварюються у воду, а саме приготування займає менше часу, що також сприяє їхньому збереженню.

Але в цілому працює правило — що менше їжа піддається нагріванню, то більше поживних речовин вона зберігає. 

А ось щодо готування або розігрівання їжі в пластиковому посуді в мікрохвильовці — ситуація виглядає інакше. Деякі хімічні речовини можуть потрапляти в їжу під час нагрівання. Науковці звертають особливу увагу на два компоненти, які часто наявні в пластику — фталати і бісфенол-А (BPA). Перші додають для отримання прозорого та твердого пластику, другі — щоби зробити пластик м‘яким і гнучким.

Ці речовин пов‘язують з порушеннями роботи ендокринної системи через їх здатність впливати на рівень гормонів — естрогену і тестостерону. Дослідження останніх років показали, що BPA пов’язане з безпліддям, ожирінням, діабетом і репродуктивними проблемами. Зокрема деякі дослідження вказують, що ця речовина збільшує ризики передчасного народження. Через ці докази в 2012 році FDA (Управління продовольства і медикаментів в США) заборонило використання цього компоненту в дитячих пляшечках та чашках.

Коли готуєте чи розігріваєте їжу в мікрохвильовій печі — зверніть увагу на наступні правила:

Краще використовуйте скляний чи керамічний посуд.

Якщо користуєтесь пластиком для розігрівання чи вже підігрітої їжі — використовуйте лише призначений для цього пластмасовий посуд. Зазвичай на ньому є відповідне маркування.

Якщо такий посуд має пошкодження — не варто його використовувати. Це стосується старих, подряпаних чи тріснутих контейнерів. В них не тільки не варто розірівати їжу, а й просто залишати гарячу.

Ніколи не нагрівайте та не зберігайте продукти в пластикових контейнерах, які не призначені для харчових продуктів, – порадила Уляна Супрун.

Читайте також: У Києві втретє за 4 дні горить будівля біля кінотеатру «Київська Русь»

Читайте також: Конституційний суд вчинив правильно, скасувавши статтю про незаконне збагачення – Олег Барна

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV