Супрун розповіла, як їсти ягоди

image
2 Липня 2019, 09:13
Поділитися:

Ягідний сезон у розпалі. Саме час запастися вітамінами на зиму.

Чим саме корисні ягоди? Як правильно їх вживати та зберігати? Про це розповіла в. о міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Ягоди мають антиоксидантні, протимікробні, протизапальні і нейро- та кардіопротекторні властивості. Недостатнє споживання фруктів та ягід нещодавно визнали однією з причин передчасної смертності, – зазначила Уляна Супрун.

Чим саме корисні ягоди

  • Чорна смородина містить ті ж речовини, що й деякі ліки від депресії. До того ж в 100 грамах цієї ягоди вдвічі більше вітаміну С ніж у цілому лимоні.
  • Малина не збиває температуру. Проте вона на 15% зменшує ризик серцево-судинних хвороб.
  • Компоненти, притаманні всім ягодам, корисні для здоров’я судин. Вони сприяють пониженню тиску, та пригнічують утворення пінистих клітин та розвитку атеросклерозу.
  • Чорниця не покращує зір і травлення. Справді, в чорниці високий вміст сполук, що мають антиоксидантні, протизапальні та протимікробні властивості. Однак, наразі немає наукових доказів, що чорниця може покращити зір, хоча певні свідчення є.

 

Як їсти ягоди та фрукти з максимальною користю для здоров’я

  • Доросла людина має з’їдати 300-400 грамів ягід щодня.
  • Полощіть рот водою після споживання ягід чи фруктів. Вони кислі, а це може нашкодити емалі зубів.
  • Купуйте та збирайте ягоди вранці та тримайте в холодильнику. Якщо ягоди знебарвилися, вони втратили користь.
  • Замочуйте ягоди та фрукти в розчині соди. Це потрібно для зменшення вмісту пестицидів, якими обробляють ягоди при вирощуванні і транспортуванні. Потрібно взяти 2 чайні ложки соди і розчинити в літрі води.
  • Робіть ягідний мармелад з желатином. Желатин — це білок багатий на незамінні амінокислоти.
  • Для кращого засвоєння вітамінів поєднуйте ягоди з жирами. Наприклад, соус із малини чи порічок і жирна риба, печінковий паштет і ягідний мармелад. Чи поєднання ягід із йогуртом, сметаною або какао.
  • Готуйте морси, а не компоти. Для цього треба просто розтовкти ягоди і залити водою. Користь такого напою в збереженні вітамінів і швидкості приготування.
  • Заморожуйте, а не варіть варення. Так ви не збільшуєте споживання доданих цукрів, не руйнуєте вітамін С тривалим нагріванням, і не витрачаєте час на кухні.
  • Їжте разом з насінням та шкірками. У шкірках багато антоціанів, м’якоть насіння багата на клітковину, а насіння запобігає закрепам. А ось ковтати, тим більше розжовувати вишневі, черешневі чи сливові кісточки не треба. Вони містять речовину амігдалін, що перетворюється на отруйний цианід. Випадково проковтнута кісточка вишні не страшна, але краще бути обережним.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ