Супер'їжа, бур'ян чи ліки: чи можна їсти цю рослину

image
12 Квітня 2024, 12:13
Поділитися:


Джерело: Дунайсько-Карпатська Програма

Як приготувати кіш з яглиці ? Чим особливий цей овоч? Та що потрібно, щоби ефективно використовувати переваги природи у всіх сферах нашого життя та економіки?

Про це у нашому новому відео із серії Природні блага та кулінарія. Випробовуйте нові смаки, не зривайте та не купуйте види, занесені до Червоної книги, та поважайте приватну територію, – розповіли у відео.

Довідково:

Хоча городники часто вважають яглицю докучливим бур’яном, важко позбутися, народна мудрість свідчить: “Бур’ян – це рослина, властивості якої ще не досить вивчені.”

Яглиця протягом століть використовувалася як їжа та ліки. Її польська назва “подагричник” та латинська “Aegopodium podagraria” (лікуючий подагру) підкреслюють її давню репутацію в лікуванні суглобових захворювань. Археологічні знахідки свідчать про те, що яглиця використовувалася для лікування неандертальцями, а в Середньовіччі її вирощували в монастирських садах як овоч або приправу.

З кінця XIX сторіччя яглиця стала ширше використовуватися в медицині. Швейцарський фітотерапевт Йоган Кюнцлє дослідив її лікувальні властивості й застосовував для лікування різних хвороб, зокрема суглобів.

Лікувальні властивості яглиці:

  • Протизапальна дія: Яглиця – потужний протизапальний засіб, що робить її корисною при лікуванні подагри, артритів та ішіасу.
  • Нормалізація обміну речовин: Яглиця допомагає виводити з організму надлишок сечової кислоти, що робить її цінним засобом для профілактики та лікування подагри.
  • Фунгіцидна дія: Яглиця має фунгіцидні властивості, що робить її ефективною при лікуванні грибкових захворювань шкіри, таких як рожисте запалення та ексудативний діатез.
  • Діуретична дія: Яглиця має сечогінний ефект, що робить її корисною при сечокам’яній хворобі та каменях сечового міхура.
  • Детоксикація: Різноманітні властивості яглиці сприяють детоксикації та очищенню організму.
  • Антибактеріальна дія: Спиртова настоянка яглиці гальмує ріст золотистого стафілокока та клебсієли пневмонії, а також деяких патогенних грибів.
  • Нормалізація роботи кишечника: Яглиця допомагає при чергуванні проносів та закрепів, пришвидшуючи травлення.
  • Профілактика закислення: Сік яглиці нейтралізує кислоту в організмі.

Застосування в кулінарії:

  • Молоді листки: багаті вітаміном C (90 мг на 100 г), їх можна вживати в салатах з кульбабою та жерухою.
  • Сушене листя: використовується як приправа.
  • Супи: з додаванням яглиці, кропиви та подорожника.
  • Щі та борщі: на Південному Уралі, в Башкирії, Татарії та Мордовії замість капусти додають яглицю.
  • Квашення: черешки та молоді листки квасять на зиму.
  • Ароматизатор: в старі часи торговці зеленню використовували яглицю для надання овочам приємного аромату


Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

  • Яка рослина витісняє з українських лісів підсніжник

  • В околицях національного знову квітує рослина із таємничою назвою

  • Вона захищала від духів та приворожувала: що це за весняна рослина



Source link