Суд зобов’язав власника історичного будинку на Андріївському узвозі, 18 укласти охоронний договір

image
27 Вересня 2023, 16:26
Поділитися:

27 вересня 2023 г. 16:24

Столична прокуратура через суд зобов’язала власника будинку на Андріївському узвозі, 18, який є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення, укласти охоронний договір. Комерційна структура з 2011 року ухиляється від укладення договору на пам’ятку, чим ставить під загрозу збереження автентичності будівлі.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Київської міської прокуратури.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“…у власності комерційної структури перебуває Прибудинковий будинок на Андріївському узвозі, 18 у Києві, який є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення. Проте, власник будівлі з 2011 року ухиляється від укладення охоронного договору на пам’ятку, що ставить під загрозу збереження автентичності будівлі”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Київська міська прокуратура звернулася до адміністративного суду з позовом про зобов’язання власника укласти охоронний договір на вказану пам’ятку з уповноваженим органом охорони культурної спадщини. Рішенням Київського окружного адміністративного суду позов прокурора задоволено.

Довідково: Прибутковий будинок 1891 року зведений за проектом відомого Київського архітектора Андрія – Фердінанда Краусса, розташований на червоній лінії забудови однієї з найдавніших вулиць міста, на території пам’ятки містобудування національного значення “Замкова гора – Андріївський узвіз” IX-XIII ст. та державного історико-архітектурного заповідника “Стародавній Київ”.

Нагадаємо, ще у 2018 році столична влада відправила власнику історичної будівлі, що руйнується, на Андріївському узвозі, 18, припис з вимогою подати на розгляд науково-проектну документацію на реставрацію пам’ятника архітектури місцевого значення. Власника садиби зобов’язали провести ремонт фасаду та забезпечити доступ спеціалістів для огляду будівлі.

Читайте: Власник садиби, що руйнується, на Андріївському, 18, повинен надати проект реставрації

Як інформувала KВ, у грудні 2022 року Київська міська прокуратура у Верховному Суді довела своє право на представлення інтересів держави у сфері охорони культурної спадщини, якщо відповідний департамент місцевої влади цим не займається. Справа стосується пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення на Андріївському узвозі, 18. Суд визнав право прокурора на звернення до суду на захист пам’ятки архітектури через бездіяльність Департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Читайте: Столичні прокурори вибороли у Верховному суді право на участь у справі стосовно пам’ятки архітектури на Андріївському узвозі, 18

Посаду директора Департаменту охорони культурної спадщини КМДА з вересня 2018 року займавОлександр Нікоряк, якого у червні 2023 року мер КиєваВіталій Кличкосвоїм розпорядженнямзвільнивз посади. З серпня 2023 року Департамент очолюєМарина Соловйова.

Фото: Київська міська прокуратура

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона