Суд скасував реєстрацію права власності на “Садибу Дмитрієва” за приватним товариством

image
5 Травня 2023, 05:25
Поділитися:

4 травня 2023 г. 18:24

Київська міська прокуратура відсудила у приватного товариства об՚єкт культурної спадщини “Садибу купця Дмитрієва” на Подолі. Розгляд справи тривав майже два роки, наразі суд скасував незаконну реєстрацію права власності за суб՚єктом господарювання на 8 будівель, розташованих по вулиці Хорива, вартістю понад 160 млн гривень.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Київської міської прокуратури.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“…господарськими судами всіх інстанцій постановлено остаточне рішення у спорі, розгляд якого тривав майже два роки, щодо законності набуття комерційною структурою права власності на комунальне майно, у тому числі на пам’ятку – “Садибу міську купця Й.М. Дмитрієва”, яка є важливим елементом садибної забудови Подолу XIX століття”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що рішенням господарського суду Києва задоволено позов Київської міської прокуратури до приватного товариства та скасовано незаконну реєстрацію права власності на 8 будівель, три з яких на даний час є пам’ятками культурної спадщини. Комплекс розташовано в центральному історичному ареалі столиці, по вулиці Хорива, 2 в Подільському районі міста. Загальна площа будівель складає близько 3, 1 тис. кв.м, вартість становить понад 160 млн гривень.

Таким чином, резюмували прокурори, суди погодились з доводами щодо незаконності набуття підприємством права власності на вказані будівлі до виконання зобов’язань, передбачених інвестиційним договором. Рішення суду виконано у повному обсязі. Незаконну реєстрацію права власності на зазначене нерухоме майно за суб՚єктом господарювання скасовано.

Нагадаємо, у липні 2021 року Київська міська прокуратура через Верховний суд оскаржила рішення про виключення із Держреєстру нерухомих пам’яток України пам’ятника архітектури “Садиба купця Дмитрієва”. У листопаді того ж року суд задовольнив позов столичної про відміну реєстрації права власності за приватною структурою на 8 будівель по вул. Хорива, три з яких відомі як “Садиба купця Дмитрієва”. Слід зауважити, що захистити історичну будівлю на Подолі громадськість та прокуратура намагалися декілька років, та приватне підприємство регулярно позивалось до судів для відстоювання своїх “претензій”. Водночас, на думку правоохоронців, “Конвалія-Нерухомість” – приватне підприємство із орбіти ексголови ЦВК Михайла Охендовського незаконно зареєструвало на себе право власності на ці об’єкти. Забудовник-інвестор мав наміри звести тут офісно-громадський комплекс, проти чого активно виступали захисники історії та культури

Читайте: Прокуратура заважає забудовникам знищити “садибу купця Дмитрієва” на столичному Подолі

Нарешті 7 березня 2023 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва про позбавлення комплексу будівель “Садиби Дмитрієва” охоронного статусу.

Читайте: “Садибу Дмитрієва” на столичному Подолі повернули у власність територіальної громади міста

Фото: Київська міська прокуратура

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона