Суд поновить розгляд справи про демонтаж незаконної частини “будинка-монстра” на Подолі в Києві

image
21 Червня 2023, 10:10
Поділитися:

21 червня 2023 г. 10:04

У середу, 21 червня, Північний апеляційний господарський суд поновить розгляд справи про демонтаж незаконної частини “будинка-монстра” на вулиці Нижній Вал, 27-29 у Подільському районі столиці.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні Київської міської адміністрації (КМДА) з посиланням на інформацію заступника міського голови – секретаря Київської міської ради Володимира Бондаренка.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

За словами Володимира Бондаренка, цей будинок є невід’ємною частиною ландшафтного комплексу Подолу як історичного центру, тому позиція міської влади незмінна – поверховість цієї будівлі має бути приведена до первинних показників.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Він зазначив, що експертиза підтвердила три речі.

“По-перше, будівля не відповідає вимогам нормативних актів щодо будівництва в історичному ареалі міста Києва, охоронних зонах та зонах регулювання забудови. По-друге, будівля негативно впливає на збереження культурного ансамблю історичної забудови Подолу. По-третє, виконання демонтажу поверхів вище 8-го поверху без заподіяння непоправної шкоди іншій частині будівлі та оточуючим будівлям можливе. Чекаємо оцінку судом цього доказу. І готові далі працювати з громадою”, – наголосив Володимир Бондаренко.

Нагадаємо, історія будівництвом почалася в 2005 році, за часів Олександра Омельченка. Київрадою було прийнято рішення “Про передачу земельної ділянки ТОВ “Пателі Лізинг” для будівництва житлово-офісного комплексу з вбудованими приміщеннями громадського харчування та підземним паркінгом по вул. Нижній Вал, 27-29 у Подільському районі”. У 2010 році рішенням Київради договір оренди було продовжено. Тоді ТОВ “Пателі Лізинг”, схоже, і вдалося ”відкоригувати” проект будівництва до 13 поверхів.Наприкінці 2014 року Київрада звернулася до господарського суду Києва з позовом до ТОВ “Пателі лізинг”, з вимогою знести самовільно здійснену надбудову на спірному об’єкті будівництва.

Читайте: Суд заборонив введення в експлуатацію житлово-офісного комплексу “Поділ-Престиж”

У 2019 році Господарський суд Києва зобов’язав компанію “Пателі Лізинг” знести чотири верхніх поверхи 12-поверхової будівлі на Подолі.

Читайте: Госпсуд Києва зобов’язав забудовника снести надбудову вище восьмого поверху над “домом-монстром” на Подолі

Але вже у лютому 2020 року Північний апеляційний господарський суд скасував рішення про незаконність будівництва та вимогу про знесення поверхів “ЖК Поділ Престиж”.

Читайте: Апеляційний суд скасував рішення про незаконність будівництва “монстра на Подолі” у Києві

Як інформувала KВ, ухвалу апеляції оскаржили у касаційній інстанції. У березні 2020 року Верховний суд України відкрив касаційне провадження за касаційною скаргою Київської міської ради на ухвалу Північного апеляційного господарського суду про закриття провадження у справі про будівництво так званого “монстра на Подолі”. До закінчення розгляду касаційної скарги Київради Верховний суд зупинив дію ухвали Північного апеляційного господарського суду.

Читайте: Забудовник вимагає у Кабміну ввести “будинок-монстр на Подолі” в експлуатацію

Фото: КМДА

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона