Суд над Савченко і Рубаном знову відклали через неявку захисників – ФОТО

image
31 Травня 2019, 19:46
Поділитися:

Броварський міськрайонний суд знову переніс підготовче засідання у «справі Савченко». Своє рішення представники Феміди аргументували відсутністю захисника обвинуваченого Володимира Рубана та частини захисників підсудної Надії Савченко. Наступне засідання призначили на 19 червня 11:30.

Поки сторони захисту й обвинувачення, журналісти та звичайні громадяни збирались на засідання, у залі суду двоє чоловіків влаштували театралізоване дійство. Вони убралися в арештантську робу, на спинах – нашитий напис «Вінниця». Образ, ймовірно, натякав на майбутню долю екс-президента.

Суд розпочався із оголошення присутності сторін. На засідання з’явились 5 із 8 адвокатів Надії Савченко. Адвокат Володимира Рубана Олексій Шевчук не прийшов. Захист переконував, що всі відсутні мають на те поважні причини – хвороби, сімейні обставини тощо.

Прокурори зауважили, що обвинувачені в особливо тяжких злочинах мусять мати захисників. Водночас справа, яка стосується продовження або не продовження тримання під вартою, є невідкладною процесуальною дією. Тож сторона обвинувачення наполягла на проведенні засідання сьогодні. Мовляв, для Володимира Рубана слід викликати державних безоплатних захисників. А щодо Надії Савченко – можна розглядати вже зараз.

Судді також звернули увагу, що в засіданні не бере участі запасна суддя Наталя Петришин, яка до 7 червня перебуває у відпустці. Сторона захисту наполягла на тому, що за відсутності запасного судді розглядати справу не можна. До того ж, підставою перенести розгляд є і відсутність захисників. Прокурори, натомість, запевняли, що дії сторони захисту спрямовані на навмисне затягування розгляду справи.

Представники Феміди, порадившись на місці, перенесла засідання на 11:30 19 червня. Рішення судді аргументували відсутністю частини захисту. Водночас очільниця колегії звернулася до Володимира Рубана з проханням вирішити питання зі своїм захистом, адже це вже друга підряд неявка Олексія Шевчука.

Прихильники Надії Савченко не приховували задоволення від рішення суду. Сама ж народна депутатка зазначила, що очікує на переобрання Верховної Ради України. Мовляв, саме тоді можна буде об’єктивно вирішувати питання судової справи.

Нагадаємо, Надію Савченко і Володимира Рубана підозрюють у підготуванні особливо тяжких злочинів: підриву і розстрілу Верховної Ради України. Народну депутатку заґратували після оприлюднення відео, де вона обговорює здійснення теракту. А Володимира Рубана з арсеналом зброї затримали на Донбасі на лінії розмежування.

Фото – Микола Кожемяко

Джерело: Трибуна Бровари