Сучасне жіноче мистецтво захопило київський музей

image
20 Лютого 2019, 14:30
Поділитися:

В Музеї історії міста Києва відкрилася виставка сучасного українського жіночого мистецтва  «ВІКНА».  Її організували  Українська асоціація жіночих досліджень в мистецтві UAFRA разом з мистецькою агенцією ArtBureau  в рамках проекту #WomensArtNow. 

Чому вікна?
 Зображення вікна споконвіччя є атрибутом мистецьких сюжетів. Відчинені або закриті, прозорі або глухі, освітлені або темні,  вони втілюють один із найважливіших міфопоетичних символів багатьох культур і візуалізують дуальні опозиції «зовнішній–внутрішній», «видиме–невидиме», «відкрите–сховане», «загроза–безпека». Їх символічна функція «кордону між внутрішнім світом людини та суспільним простором» – простежується протягом історії мистецтва та зберігається до сьогодні, оновлюючись та наповнюючись новими сенсами. В той самий час, вікна можуть бути символом очей – як вікна в наші души, крізь які ми дивимось на всесвіт. Вікно, зображене відчиненим, може символізувати відкритість душі, а зачинене – особисту таємницю, пояснюють організатори.

Що бачать крізь сучасні вікна очі сучасної людини? Як змінюється символічне значення вікон крізь призму сучасного життя? Якими бачить нас світ крізь наші вікна? Що в світовому вирії подій проходить повз наші вікна? Кожна учасниця проекту вкладає в зображення вікна своє особисте бачення, лишаючи глядачеві простір для осмислення та роздумів.

На виставці представлений живопис, колажі, інсталяції, відео-арт та кераміку 35 сучасних українських художниць.  Серед тем – візуалізація американської соціаологічної «Теорії розбитих вікон», процеси споглядання і спостереження, швидкоплинність часу, емоційний стан людини під час дощу, віддзеркалення жіночої душі, вітражне оздоблення християнських храмів, внутрішній світ митця, соцмережі, людські відносини, ритми міського життя та енергія мегаполісів, контрасти архітектури, взаємодія науки і мистецтва, наслідки екологічних злочинів людства й технічного прогресу, осмислення війни та її наслідків.

Коли: до 4 березня, графік роботи: пн.: з 11.00 до 16.00, вт.-нд.: з 11.00 до 19.00
Де: Музей історії Києва, вул. Богдана Хмельницького 7
Вартість квитків: 50 грн., пільговий 30 грн.

Нагадаємо, масштабна «Ілюзія» запанувала в cтоличному ЦУМі

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ