Субсидія-2024: що очікувати з 1 липня на тлі подорожчання електроенергії | Трибуна

image
1 Липня 2024, 21:02
Поділитися:
Субсидія-2024: що очікувати з 1 липня на тлі подорожчання електроенергії | Трибуна

Після 1 липня певні категорії населення мають право на субсидію. Яких змін очікувати, чи буде перерахунок після підвищення тарифів на електроенергію, яким отримувачам субсидій варто звернутися додатково, розповідає «Трибуна-Бровари» з посиланням на «Факти ICTV».

Постановою уряду від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» передбачено, у яких випадках здійснюється автоматичний перерахунок.

«Перерахунок житлової субсидії в межах установленого терміну її призначення без звернення громадян здійснюється, зокрема, у разі зміни розміру цін і тарифів на житлово-комунальні послуги», – зазначають у Пенсійному фонді України.

Тобто одержувачам уже призначених субсидій 2024 для здійснення перерахунку розмірів виплат через зміну тарифу на електроенергію не потрібно звертатися до органів Пенсійного фонду. Такий перерахунок проведуть автоматично.

У Пенсійному фонді зазначають, що збільшення тарифу на електроенергію відбулося з 1 червня, тому суму перерахованої субсидії 2024 буде відображено у виплаті за червень, яку громадяни отримають у наступному місяці – липні.

Субсидія-2024: розмір

У Пенсійному фонді України оприлюднили інфографіку з поясненням, як підвищення тарифу на електроенергію вплине на розмір житлової субсидії.

Субсидія в Україні: кому потрібно звернутися за продовженням виплат

Водночас окремим отримувачам субсидій та пільг необхідно звернутися за продовженням виплат.

Серед них – одержувачі житлових субсидії та пільг, які станом на 24 лютого 2022 року проживали або проживають на тимчасово окупованих або територіях активних бойових дій, а з початку повномасштабної агресії не звертались за перепризначенням субсидії або пільги.

Із 1 липня 2024 року таким особам потрібно звернутися до органу Пенсійного фонду України з відповідною заявою та документами, визначеними постановою Кабінету міністрів України від 07.03.2022 № 215 «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану».

Субсидії у липні: як звернутися до Пенсійного фонду

Отримувачі субсидій можуть звернутися до органу Фонду в один зі способів:

через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центри надання адміністративних послуг;
поштовим відправленням – на адресу органу Фонду;
онлайн – через сайт електронних послуг Пенсійного фонду України, однойменний мобільний додаток або портал Дія.

ФОТО – 24 канал

Читайте також:

Субсидії для ВПО: правила та умови з червня 2024 року

Субсидії залишаються активними і після опалювального сезону. Деталі

Як оформити субсидію через застосунок «Дія»: покрокова інструкція

Як офіційно позбутися боргу за комуналку та отримати субсидію – пояснення Мінсоцполітики

Джерело: Трибуна – Бровари