Страховий стаж, який дає право на отримання виплат з державних страхових фондів, нараховується за місяці роботи, за які сплачено ЄСВ у розмірі, не менше мінімального – Сайт Міської Ради міста Фастів

image
12 Жовтня 2023, 10:43
Поділитися:

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу громадян, які є найманими працівниками, що їх соціальний захист та майбутнє пенсійне забезпечення залежать, перш за все, від свідомої громадянської позиції самих працюючих. Згода отримувати заробітну плату «в конвертах» позбавляє громадян повноцінного соціального захисту від держави та отримання соціальних гарантій.

Саме періоди роботи, за які сплачено єдиний соціальний внесок у розмірі, не менше мінімального, зараховуються до страхового стажу, який дає право на виплати з державних страхових фондів.

Пам’ятайте, що з 01 січня 2023 року право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років мають особи за наявності страхового стажу не менше 30 років. Цей вік щороку збільшуватиметься до досягнення страхового стажу не менше 35 років у 2028 році та в подальших роках.

Кожен працюючий громадянин має звернути увагу на оформлення його трудових відносин з роботодавцем, вимагати офіційного їх оформлення, відповідно до норм трудового законодавства, адже неофіційні трудові відносини приносять економічні вигоди лише роботодавцям, надаючи їм змогу уникнути витрат на сплату до бюджетів податків та внесків на фонд оплати праці, але найманим працівникам вони завдають невиправної шкоди, відбирають у них право на отримання державних соціальних гарантій.

Якщо з найманим працівником трудові відносини не оформляються, або ж оформляються, але ставляться позначки про неповний робочий день і виплачується зарплата менше мінімального розміру, – це призводить до незараховування виробничого та  страхового стажу взагалі, або частково. У майбутніх пенсіонерів втрачається право на призначення гідних пенсій, а у нинішніх – права на здійснення  перерахунків вже призначених пенсій.

Погоджуючись на роботу без оформлення трудових відносин, отримуючи заробітну плату або її частину «в конверті», громадяни позбавляють себе:

– гарантованого розміру заробітної плати;

– права на відпустку, у тому числі додаткову;

– права на оплату лікарняних листів;

– права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте у шкідливих умовах праці;

– права на допомогу на випадок  безробіття;

– права на державну фінансову допомогу на період карантину;

-права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

– права на достроковий вихід на пенсію, у разі роботи у шкідливих умовах праці;

– права на зарахування страхового стажу, необхідного для призначення пенсії, тощо.

Офіційно оформлений трудовий договір дає змогу найманому працівнику бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав, а саме: у разі затримки у розрахунках по заробітній платі, при відмові оплати праці за виконану роботу, недодержання  інших зобов’язань роботодавцями.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: [email protected]
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів