Столичному ліцею інформаційних технологій №79 присвоєно ім’я Бориса Патона

image
9 Грудня 2022, 11:51
Поділитися:

9 грудня 2022 г. 11:44

У четвер, 8 грудня 2022 року, на пленарному засіданні ІІ сесії Київської міської ради ІХ скликання депутати прийняли рішення присвоїти ліцею інформаційних технологій №79 ім’я Бориса Патона (на фото). Навчальний заклад розташований в Печерському районі Києва.

Про це KВ дізналась з повідомлення пресслужби Київської міської ради.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Згідно з повідомленням, за таке рішення проголосували 72 депутати Київради.

За словами депутата Київради, голови постійної комісії з питань освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту Вадима Васильчука, трудовий колектив закладу освіти виступив з ініціативою присвоїти ліцею імені Бориса Патона.

“На офіційному сайті Печерської районної в місті Києві державної адміністрації проходило громадське обговорення питання цієї ініціативи. За його результатами було проведено загальні збори трудового колективу та ухвалено рішення про перейменування. Борис Патон – Герой України, за життя був видатним українським науковцем та президентом Національної академії наук України. Депутатський корпус Київради підтримав громадську ініціативу. Ми разом утверджуємо традиції нашої державності та увіковічуємо пам’ять про роль видатного українця”, – зазначив Вадим Васильчук.

Депутат додав, що присвоєння ліцею імені Бориса Патона – це справедлива можливість вшанувати внесок відомого науковця в розвиток української науки.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Нагадаємо, радянський та український науковець у галузі металургії та технології металів, доктор технічних наук, професор Борис Патон народився 27 листопада 1918 року у Києві. З 1962 року до смерті очолював Національну академію наук України. Був найстаршим за віком та за терміном перебування на посаді Президентом державної Академії наук у світі. Також з 1953 року Борис Патон очолював Інститут електрозварювання імені Євгена Патона.

Під керівництвом Бориса Патона було створено новий спосіб зварювання – електрошлаковий. Борис Євгенович був автором та співавтором понад 720 винаходів, понад 1200 публікацій, у тому числі 20 наукових монографій. Здобув численні державні нагороди та звання України та інших країн. Один із столичних мостів через Дніпро названо на честь отця Бориса Патона – Євгена Патона, оскільки він був проектувальником цього першого у світі цільносварного мосту завдовжки 1543 метри.

Борис Патон помер у віці 101 рік 19 серпня 2020 року.

У квітні 2021 року Київська міськдержадміністрація (КМДА) розпорядилася встановити на фасаді Президії Національної академії наук України меморіальну дошку на честь Бориса Патона.

Читайте: На території КПІ відкрили пам’ятник Патону (фото, відео)

Фото: glavcom.ua

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона