Столичній громаді мають повернути земельну ділянку вартістю майже 13 млн гривень на Трухановому острові

image
9 Серпня 2023, 18:18
Поділитися:

9 серпня 2023 г. 17:22

Господарський суд Києва задовольнив позов прокуратури та повернув місту земельну ділянку на Трухановому острові, де планувалося комерційне будівництво. Рішенням суду скасовано розпорядження Київради про надання в оренду ділянки площею 0,4 га приватному підприємству та анульовано договір оренди.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби Київської міської прокуратури.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Установлено, що Київрада у 2007 році своїм рішенням надала підприємству в оренду на 10 років земельну ділянку в межах прибережної захисної смуги для будівництва та обслуговування комплексу відпочинку з кафе та автостоянкою на острові Труханів у Дніпровському районі Києва”, – нагадали в прокуратурі.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Йдеться про земельну ділянки водного фонду площею 0,4 га та вартістю майже 13 млн гривень.

Зазначається, що договір оренди земельної ділянки закінчився у 2017 році. У зв’язку з неналежним виконанням умов договору переважне право на його поновлення підприємство втратило.

За даними прокуратури, попри вказані факти, через 4 роки після закінчення дії договору Київрада прийняла рішення про його поновлення ще на 10 років із визначенням категорії земельної ділянки як земель рекреації.

Правоохоронці зауважили, що вся територія островів має статус та режим використання, передбачений для прибережної захисної смуги та в силу вимог закону повністю відноситься до категорії земель водного фонду, де заборонено будівництво споруд.

Попри все, Київрада поновила договір оренди землі з орендарем, який втратив переважне право на його поновлення, та визначила вільну від забудови земельну ділянку водного фонду на острові Труханів як рекреаційну, розпорядившись нею поза конкурентними засадами.

Суд задовольнив позов прокуратури про визнання незаконним і скасування відповідного рішення Київської міської ради, визнання недійсним договору оренди тазобов’язав приватне підприємство повернути територіальній громаді міста земельну ділянку водного фонду.

Нагадаємо, з позовом про скасування рішення Київради, яким передбачено комерційне будівництво на острові Труханів, прокуратура звернулась до суду у березні 2023 року

Читайте: Прокуратура вимагає повернути громаді земельну ділянку вартістю понад 12,8 млн гривень на березі Труханового острова

Як інформувала KВ, у серпні 2021 року Київрада дозволила приватному підприємству на 10 років поновити “прострочений” договір оренди 0,39 га землі на Трухановому острові для будівництва комплексу відпочинку з кафе та автостоянкою. Дану ділянку підприємству було надано за часів “мерства” Леоніда Черновецького. При затвердженні проєкту рішення по поновленню орендної угоди стало відомо, що ділянка відноситься до земель рекреаційного призначення, а її третина взагалі розташована у межах прибережної захисної смуги, що викликало шквал критики з боку громадських активістів.

Читайте: Берег Труханового острова наново віддали під забудову дружині депутата Київради

Фото: Київська міська прокуратура

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона