Столична громадськість звинуватила сина Юрія Луценка в захопленні землі в Солом’янському районі

image
6 Липня 2022, 15:26
Поділитися:

6 липня 2022 г. 15:20

У Києві назріває черговий будівельний скандал. Мешканці Солом’янського району незадоволені тим, що ТОВ “Юнкорд”, яке орендує ділянку на просп. Перемоги, 41-А, ймовірно, неправомірно встановило паркан на “сусідній” зеленій зоні. Схожа ситуація мала місце і в 2019 році, але тоді втіленню планів щодо такого “привласнення” столичної землі завадив один із депутатів Київради. Примітно, що офіційним власником компанії-орендаря є Олександр Луценко (на колажі ліворуч) – син ексміністра внутрішніх справ, ексгенпрокурора та нардепа трьох скликань Юрія Луценка (на колажі праворуч), який наразі проходить військову службу на півдні України.

Як стало відомо KВ із поста депутатки Київради Ксенії Семенової (фракція “Слуга народу”) у Facebook, конфлікт навколо ділянки на просп. Перемоги, 41-А, почався сьогодні вранці.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Ця територія входить до її округу.

“Ділянка в оренді власника будівлі. Але крім самої будівлі там ще чималий шматок зеленої зони. Місцеві, звісно, цією зеленою зоною користуються, тому вони проти паркану. В 2019 році вони вже відбили спробу встановити там паркан. Тоді їм допомагав Володимир Назаренко (депутат Київради минулого VIII скликання від “ВО “Свобода”, – KВ). Тепер Назаренко на фронті, і власник будівлі чогось вирішив, що тепер можна. Дозволу від “благоустрою”, звичайно, немає. Дякую поліції і [директору Департаменту міського благоустрою Київської міськдержадміністрації] Тимуру Ткаченку за швидку реакцію і роботу в інтересах громади. Ну і варто додати, що цей конфлікт був неминучим. Коли Київрада давала цю ділянку в оренду, треба було виключити з неї сквер”, – написала Ксенія Семенова.

Ділянки на карті (скріншот зі сторінки Ксенії Симонової в Facebook)

Столичний журналіст і блогер Володимир Бондаренко в свою чергу уточнив, що огороджено було не лише згадану ділянку, а й безпосередньо сквер навколо неї (кадастровий номер ділянки під сквером – 8000000000:69:024:0021), до якого користувач ділянки на просп. Перемоги, 41-А не має жодного відношення.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначимо, ділянка площею 0,217 га на просп. Перемоги, 41-А (кадастровий номер – 8000000000:69:024:0020) є комунальною власністю громади Києва, а її орендарем виступає ТОВ “Юнкорд” – у відповідності до рішення столичної міськради №2078/2119 від 8 липня 2021 року. Її цільове призначення – “для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької діяльності). Підставою для цього землевідводу столична влада називала наявність на вказаній землі нежилого будинку площею 900 кв.м., який з 2015 року належить ТОВ “Юнкорд”.

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Юнкорд” було зареєстроване в серпні 2015 року. Керівником цієї компанії вказано Олександра Черевка. Засновником та кінцевим бенефіціаром цього ТОВ є Олександр Луценко – син ексміністра внутрішніх справ України, ексгенпрокурора України та народного депутата трьох скликань (IV, VI та VIII) Юрія Луценко. Зазначимо, що з початком повномасштабного вторгнення росії на територію України Луценко-старший підписав контракт на військову службу – станом на травень 2022 року він був військовослужбовцем територіальної оборони в Миколаївській області.

Система Youcontrol відносить ТОВ “Юнкорд” до групи родини Луценко, яка об’єднує 13 компаній, зайнятих у сфері нерухомості, лісозаготовлі та сільського господарства.

Як повідомляла KВ, після того, як російські війська покинули Київську область і ситуація в столиці відносно стабілізувалась, забудовники взялись за свою звичну справу – освоєння земель. При цьому, реалізація планів щодо забудови столиці часто відбувається зі скандалами.

Наприклад, найближчим часом тернопільський забудовник “Креатор-Буд” може розпочати реалізацію свого нового столичного проєкту – житлового комплексу (ЖК) “Gravity Park” на просп. Перемоги, 139. Задля цього планується освоїти територію площею більш ніж 18 га, на якій чверть століття тому функціонував державний готель “Пролісок”. Проти проведення цих робіт активно виступає громада Святошинського району. Місцеві мешканці звертають увагу на те, що будівництво житла заплановане на землі, яка не призначена для цього, будівельні роботи зашкодять розташованому поруч нацпарку “Голосіївський” і зведення нових багатоповерхівок ще більше ускладнить ситуацію з транспортним трафіком у даній місцевості. Втім, наразі профільні державні органи ніяк не реагують на відповідні звернення громадян.

Читайте: Житло під виглядом готелю: як тернопільські забудовники хочуть освоїти 18 га землі в Святошинському районі Києва

Нагадаємо, Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов’язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень та курує в Києві земельні та містобудівні питання.

Треба зазначити, що на час воєнного стану вся повнота влади в Києві належить Київській міській військовій адміністрації (КМВА), яку з початку березня 2022 року очолює генерал Микола Жирнов. В голови КМВА є два заступники, одним з яких є голова КМДА, мер Києва Віталій Кличко.

Читайте: КМДА – підрозділ військової адміністрації міста, а Кличко мій заступник, – Жирнов

Фото: колаж “Наші Гроші”

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона