Стерилізація та вакцинація безпритульних тварин припиняється. Волонтерам потрібна допомога

image
6 Червня 2019, 11:53
Поділитися:

У Броварах жодна комунальна структура не займається системно вирішенням проблеми з безпритульними тваринами. Багато років цим питанням опікуються волонтерські організації, частину витрат на стерилізацію тварин їм компенсує бюджет міста. Ефективній роботі з безпритульними тваринами завжди заважав брак спеціально обладнаного приміщення. Нарешті, договір на оренду підписаний, але не вистачає коштів на ремонт приміщення, тому волонтери звертаються за допомогою до громади.

Із 2012 року в Броварах діє Програма «Регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Бровари на 2012-2019 роки» (далі – Програма). Єдиним заходом цієї Програми, яка має щорічне фінансування, є пункт «Забезпечення вилову та транспортування тварин для їх стерилізації, проведення стерилізації та післяопераційного утримання, проведення вакцинації від сказу та ідентифікації тварин, у тому числі придбання пального, транквілізаторів, дезінфікуючих та інших лікарських препаратів». Останні 3 роки на цей захід стабільно виділялося по 199,0 тис.грн, за які вдавалося стерилізувати у рік близько ста тварин. Під стерилізацію за рахунок бюджету потрапляли лише дорослі суки. Кобелі та коти обох статей – ні. Результат дії цієї Програми не можна вважати вражаючим, але безспірний факт – ріст популяції безпритульних тварин у місті було взято під контроль. Причому, результат досягнуто саме системними зусиллями: усі щомісячні заявки від підприємств та міських соціальних об’єктів на стерилізацію і вакцинацію тварин оперативно виконувалися.

Але стерилізація тварин – лише частина роботи волонтерів щодо поводження із безпритульними тваринами. Собаки та коти хворіють, у тому числі інфекційними хворобами, потрапляють у ДТП та складні ситуації, їх навмисно травлять  та просто викидають маленьких тварин у людних місцях. За цю роботу бюджет не сплачує, але хтось має цим опікуватися. Крім того, після стерилізації  волонтери відокремлюють тих тварин, які мають шанси на «всиновлення» –  їх не повертають на промзони міста, а влаштовують у сім’ї. Без такої роботи сама лише стерилізація має обмежений ефект, позаяк тварин на вулицях не стає менше.

Тож проблема – це не лише безпритульні тварини на вулицях, а саме ситуація, коли на хвору тварину ніхто не звертає уваги, тому вона може заразити безліч інших тварин, у тому числі, домашніх. Такими  випадками опікуються виключно волонтери за рахунок благодійних пожертв небайдужих громадян.

Останні 3 роки УБЖКГІТ укладало договір з БФ «Міжнародний фонд захисту тварин «Право на життя», яке виконувало стерилізацію та вакцинацію тварин за бюджетні кошти. Уся історія існування цього благодійного фонду – це історія переїздів та пошуків адекватного приміщення. На жаль, спеціалізованих приміщень  для роботи з тваринами в Броварах немає. Наразі фонду вдалося оформити договір оренди на окремо розташоване приміщення державної форми власності, але воно потребує капітального ремонту. Сума відносно невелика: 250 тис.грн, але таких коштів у неприбуткової організації немає. Звернення до міської влади результату не дало. Причина відмови – законом заборонено витрачати бюджетні кошти на об’єкти некомунальної форми власності. Щодо будівництва притулку, для якого вже виділена земельна ділянка, то це питання в цьому році не вирішиться: наразі ще немає навіть проекту.

Тому Благодійний фонд «Право на життя» звертається до громади, передусім, до підприємств та підприємців із проханням допомогти з ремонтом. Підійде будь-яка допомога: грошима або будівельними матеріалами. Але допомога потрібна терміново.

Якщо роботу із стерилізації тварин призупинити на кілька місяців, будуть втрачені навіть ті скромні результати, яких вдалося досягти за останні 3 роки. Якщо для роботи в Бровари запросити інші організації подібного профілю, то важко буде забезпечити системний ефект: заявки на стерилізацію надходять щотижня і їх неможливо виконати «разовими акціями» із стерилізації.

Нагадаємо, це питання безпеки для кожного мешканця міста.

Перерахувати кошти можна як на розрахунковій рахунок – юридичним особам, так і на картковий рахунок – фізичним особам.

Розрахунковий рахунок: 26000878947822 в АТ «Укрсиббанк», МФО 351005. Призначення: благодійна допомога.

Картковий рахунок: 26008878950662 в АТ «Укрсиббанк», МФО 351005. Призначення: благодійна допомога.

Телефон для зв’язку: 0975990209

Ангеліна Козлова

Джерело: Трибуна Бровари