Стережіться лісового «м’яса»

image
17 Серпня 2019, 00:13
Поділитися:

Із початком сезону тихого полювання в Україні почастішали випадки отруєння грибами. Тож грибникам слід пам’ятати про загрозу, тому бути обережними.

Гриб із «чорного» списку росте в лісах Київщини

Найбільш небезпечними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів.

До смертельно небезпечних грибів належить  свинушка тонка, яка росте під Києвом, і багато прихильників «лісового м’яса» полюбляють її їсти. Однак цей гриб надзвичайно небезпечний. Він спричиняє в окремих людей сильну алергічну реакцію, що призводить до захворювання крові. При отруєнні людина може померти за два тижні. Зараз цей гриб занесено до світового списку смертельно отруйних.

Отруєння цими неїстівними грибами зазвичай призводить до летального завершення навіть при своєчасному зверненні за меддопомогою. Смертельною вважається мінімальна доза отрути. Тому обов’язково треба мити руки після дотику до отруйних грибів. Немало  випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

Підступна бліда поганка у багатьох регіонах не росте, наприклад, на півдні, проте основні масові отруєння реєструють саме там.
Немало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо.

Дітям і вагітним — протипоказано  

Насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами є діти, навіть однорічного віку, врятувати яких вдається рідко.

Варто пам’ятати, що страви з грибів важкі для травлення, тому їх бажано уникати дітям, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати їх вагітним та жінкам, що годують груддю.

Симптоми грибного отруєння різні:
Характерні ознаки типового отруєння: нудота, блювання, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла.
Вони з’являються через 30-60 хв після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.
Ознаки важкого отруєння: галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
Вони з’являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волокон ниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу в перші години, то врятувати його життя складно.
Щоб не постраждати
Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у супермаркетах.
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де води проходять відповідний контроль.
Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
Під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або роботи заготівлі.
Не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хв.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Консервуйте виключно за рецептом.
Цибулина — не показник

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє
від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Факт. Випадок отруєння грибами у Бориспільському районі, спричинене вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Факт отруєння матиме негативні наслідки для організму хворого, постраждалий потребуватиме відновлення сил.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама