Стережіться чотирьох штамів грипу

image
24 Січня 2020, 16:46
Поділитися:

Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні 2020 року в Україні ймовірно захворіють на грип близько 6,7 млн громадян, циркулюватимуть 4 штами грипу: «Канзас», «Брісбен», «Колорадо», «Пхукет». Підвищення захворюваності на грип в 2020 році  очікується  наприкінці січня — на початку лютого.

За даними МОЗ України, з 30 вересня до 12 січня захворіло на грип 2,2 мільйона громадян (5,8% населення),
із них 1,5 мільйона – це діти (68% від усіх хворих).
За минулий тиждень у Бориспільському районі (з 08.01.2020 до 15.01.2020 року) на ГРВІ захворіло 1076 осіб, із них 56 % — діти.

Шляхи зараження:

повітряно-крапельним, при кашлі та чханні хворої особи віруси грипу розповсюджуються на відстань до 1 м, тому необхідно знаходитися від хворих людей із проявами грипозної інфекції на відстані більше 2 м. Необхідно також відмітити, що хворі люди повинні прикривати ніс та рот при кашлі та чханні.
контактно-побутовим шляхом — через руки, предмети оточуючого середовища, носові хустинки, іграшки і тому подібне.

Інкубаційний період при грипі становить від 1 до 7 діб (в середньому 2 доби). Основними клінічними симптомами у грипозних хворих є головна біль, біль в м’язах, суглобах, слабкість, підвищення температури, закладення носу, лихоманка, сонливість.

Cимптоми грипу, які вимагають термінової госпіталізації:

обличчя стало блідим,
з’явилось посиніння,
cтало важко дихати;
температура не падає впродовж тривалого часу;
багаторазове блювання та випорожнення;
надмірна сонливість чи збудженість;
з’явилися домішки (кров) у мокротинні ;
показники артеріального тиску нижче за норму;
порушення свідомості.

При перших симптомах хвороби обов’язково звертайтеся до сімейного лікаря!

Найчастіше ускладненнями грипу є супутні бактеріальні інфекції (гайморит, фронтит, отит, пневмонія, енцефаліт, синусит, міокардит та інші запалювальні процеси). За тяжкого перебігу чи розвитку ускладнень грип може призвести до  інвалідності та навіть смерті.

Найефективнішою профілактикою грипу є вакцинація

Це  надійний і найдешевший метод боротьби з грипом. Економічні витрати на медикаментозну профілактику чи лікування навіть неускладненого грипу значно перевищують вартість вакцини.

На формування імунітету після вакцинації необхідно 4-6 тижнів, тому щеплення проводяться не пізніше, ніж за 1,5-2 місяці до початку епідемічного сезону. Однак сучасні вакцини можуть застосовуватися і під час епідемічного сезону. Тоді вакцинація відіграє як профілактичну, так і лікувальну роль. Люди, які щепилися проти грипу і через кілька днів захворіли, переносять недугу в легкій формі і без ускладнень.

Відповідно до наказу МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595 «Календар профілактичних щеплень в Україні», щеплення проти грипу відноситься до категорії рекомендованих.

Групи ризику:

діти молодшого віку, починаючи з 6-ти місячного віку;
діти, які довго та часто хворіють застудними інфекціям;
особи, старші 60 років;
діти та дорослі, які хворіють на легеневу патологію, серцево-судинні хвороби, ендокринну патологію, хвороби нирок, вторинні імунодефіцитні стани;
особи, що мають багато контактів з населенням.

Нині для вакцинації проти грипу в аптечній мережі наявні дві вакцини: «Джисі Флю» (Північна Корея) і «Ваксигрип Тетра» (Франція).

Пам’ятайте! Якщо вами не було зроблено щеплення проти грипу, то при перших симптомах хвороби обов’язково звертайтеся до сімейного лікаря. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров`я!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама