Стартує конкурс на проект пам’ятника Павлу Чубинському

image
2 Вересня 2019, 16:03
Поділитися:

На засіданні виконавчого комітету 2 вересня 2012 року було прийнято рішення «Про проведення відкритого конкурсу для визначення кращої проектної пропозиції пам’ятника Павлу Чубинському»

Мер Борисполя Анатолій Федорчук представив присутнім один із варіантів майбутнього монументу і нагадав, що ідея зведення пам’ятника Чубинському є, мабуть, ще із 2006 року. Кожне місто повинне мати якусь родзинку, — те, чим воно пишається. Для Борисполя це постать, яка недооцінена на сьогодні — Павло Чубинський.

«Я робив всілякі спроби, щоб залучити до будівництва пам’ятника Чубинському кошти з бюджетів вищих рівнів, — зазначив Анатолій Соловйович. — Звертався і до Президентів, і до Верховної Ради і до голів облдержадміністрацій. Але очевидно, що нікому, крім нас, цей пам’ятник не потрібен. Якщо не ми, то його не зробить ніхто. А історію треба пропагувати. Чому я показую саме цей макет? Я зустрічався з багатьма скульпторами. Одні «заряджають» ціну у половину бориспільського бюджету, інші пропонують щось на зразок стели із портретом Чубинського.

Цей автор працює сьогодні в Ізраїлі, він виявив бажання вписати своє ім’я в увіковічення пам’яті Чубинського. Тому вирішив взяти участь у конкурсі і сподівається перемогти».

Пам’ятник, макет якого представляв мер, має виготовлятися з білого граніту, каменя, який є в Україні. Анатолій Федорчук не вважає його безапеляційним фаворитом, адже можуть бути проекти, які перевершать нинішню пропозицію. У будь-якому випадку рішення прийматиметься колегіально.     

Виконкомом затверджено склад журі для визначення кращої проектної пропозиції.

Однією з вимог, які місто ставить перед авторами, є обов’язкова наявність повного тексту Гімну України, а не чотири рядки, які зазвичай співаються.

Учасниками конкурсу можуть бути всі бажаючі: фахівці або авторські колективи професійних архітекторів та скульпторів, а також студенти архітектурних і художніх навчальних закладів та аматори.

Місце встановлення пам’ятника Павлу Чубинському визначено ще тоді, коли проектувався Книшовий меморіально-парковий комплекс. Він має стояти в центрі символічного кола, до якого променями сходяться Алеї пам’яті. Там уже закладено фундамент під пам’ятник Чубинському. За словами міського голови, на сесії 27 серпня було виділено 1 млн 499 тис. грн на саму скульптуру без постаменту. Якою буде реальна вартість будівництва, стане зрозуміло після визначення переможця конкурсу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама