Старовинні ікони на балках перекриття в школі Русанова варто демонтувати для музею – реставратори

image
14 Листопада 2019, 20:16
Поділитися:

Дерев’яні балки із мотивами ікон знайшли більше місяця тому під час ремонту даху школи села Русанова. Старожили зазначили, що для спорудження навчального закладу за часів радянської окупації використовували бруси від розібраного храму Святителя Миколая. Після дослідження фахівці розповіли: віднайдені фрагменти містять покриття, яке відповідає живопису XIX ст. Знахідки потребують подальшого дослідження. У майбутньому їх варто експонувати в музеї. Про це йдеться у нещодавніх висновках Національного науково-дослідного центру України при Мінкульті.

Нагадаємо, понад місяць тому стало відомо про знахідку – на перекриттях даху школи під час ремонту побачили образ Христа, святих і рослинності. Місцеві активісти запросили науковців і телебачення. Однак керівництво школи спочатку гостей до знахідки не допустило. Працівники закладу посилались на рішення «вище». Згодом фахівці та журналісти таки потрапили на горище.

Нещодавно активісти оприлюднили висновок Національного науково-дослідного центру України щодо знайдених балок перекриття. Працівники установи підтвердили, що бруси із зображенням ікон є стінами старовинного храму.

Посилаючись на архівні документи, реставратори зазначили: споруда була 5-купольна, зведена у 1851 році за кошти прихожан. Стіни розписані рослинними орнаментами із зображеннями святих.

Фахівці провели візуальне обстеження та відібрали низку проб для визначення матеріалів, якими виконували знайдений живопис. Перевіривши ґрунт і пігменти фарбового шару, реставратори зазначили: їхній склад відповідає живопису II половини  XIX ст.

За візуальним обстеженням, балки перекриття були використані як тримальні конструкції для даху школи, розповідають у висновку науковці. Деякі елементи застосували для кроквяної системи. Більшість деревини є брусами із сосни.

На одній із бічних сторін більшості балок збереглися фрагменти настінного живопису, зокрема зображення лика (очей) Ісуса Христа, а також руки і одягу, ймовірно, інших святих. Окрім того, на балках можна побачити рослинний орнамент, траву, каміння тощо.

Одна із балок перекриття із фрагментом ікони

дах, школа в Русанові

Дах школи в Русанові під час нещодавнього ремонту

балка переекриття, школа в РусановіЧастина балок покладені зображенням донизу, що не дало можливості їх дослідити. Більшість елементів, вказують фахівці, збереглись у задовільному стані, лише де-не-де вони вражені жуком-деревогризом. Самі зображення теж переважно добре збереглися.

Водночас на балках наявне значне пилове забруднення, затікання води, пташиний послід, а також будівельне сміття: деструктивної скловати, залишків азбестових плит та іншого.

У своїх рекомендаціях державні реставратори рекомендують провести ґрунтовніше дослідження із залученням інших фахівців: ентомологів (вивчають комах), мікологів (знаються на грибах).

Уже зараз науковці вказують на потребу здійснити детальну фотофіксацію кожного елемента з подальшим зведенням і обробленням матеріалів на комп’ютері, вивченням їх мистецтвознавцями, краєзнавцями та істориками.

балка перекриття школи в Русанові

“Слово Боже” – напис на фрагменті балки (фото перевернене)

На думку фахівців Національного науково-дослідного центру України, це допоможе з’ясувати стилістичні особливості живопису, а також дасть вірогідність для визначення авторства, оцінення художньої та історичної цінностей.

Оскільки балки є тримальними елементами даху, має бути розроблене комплексне інженерне рішення для вибіркової їхньої заміни. Це дозволить зберігати артефакти з подальшим експонуванням у місцевому музеї, зазначають фахівці.

Фото – Олександр Пильтяй

Джерело: Трибуна Бровари