Starlink в Україні: як придбати, встановити вдома та скільки він коштує

Starlink в Україні: як придбати, встановити вдома та скільки він коштує
26 Січня 2023, 18:52
Поділитися:

Через часті відключення світла українці почали шукати альтернативні джерела зв’язку. Адже провайдери під час відключень часто не надають свої послуги, а мобільний інтернет перестає працювати. І щоб вирішити проблеми на допомогу може прийти супутниковий інтернет Starlink.

Журналісти 44.ua розповідають скільки коштує супутниковий інтернет, як його встановити вдома, підключитися, скільки коштує і що треба знати перед покупкою.

Starlink в Україні почав роботу на третій день війни з росією. Зараз на українській території працює понад 23 000 терміналів, що допомагають українцям залишатися на зв’язку попри обстріли та знищення інфраструктури.

Що ж таке Starlink?

Starlink – це глобальна супутникова система, мережа орбітальних супутників, запущених підрозділом компанії американського бізнесмена Ілона Маска SpaceX. Розробляти проєкт почали у 2015 році, а перші 60 супутників випустили на орбіту в 2019-му. Система призначена для доступу до інтернету у важкодоступних куточках Землі. Супутники роздають радіосигнал з навколоземної орбіти (близько 500 км над поверхнею планети) і живляться від сонячних батарей.

Сам термінал супутникового інтернету від Starlink має вигляд антени вагою 8,5 кілограмів. Працює від Wi-Fi-роутера, який приєднується кабелем довжиною 30 метрів.

Станом на листопад 2022 року SpaceX вивела у космос майже 3 тисячі супутників. Загалом у планах компанії запустити 42 тисячі супутників, які забезпечать бездротовий інтернет з високою швидкістю по всій планеті.

Зараз підключити інтернет Starlink можуть користувачі у 39 країнах світу, в тому числі українці. Його особливістю є те, що він може працювати там, де це технічно складно або взагалі неможливо. Наприклад, через руйнування або відключення світла мобільні оператори можуть втратити зовнішній канал зв’язку. У такому разі його може забезпечити Starlink.

Система працює завдяки трьом складовим: супутникам, наземним станціям та користувацьким терміналам, які схожі на супутникові тарілки. Наземна станція надсилає сигнал до супутника, звідки він передає його до терміналів.

Стандартний пакет супутникового інтернету надає швидкість не більше ніж 150 Мбіт/с з можливою затримкою сигналу від 20 до 40 мілісекунд.

Швидкість інтернету залежить від кількості супутників та відстані до найближчої наземної станції. Зараз в Україні їх немає, тому якість інтернету, особливо на сході, нижча. Для отримання сигналу використовується станції з Польщі або Німеччини. В Україні їх планують встановити після закінчення війни.

Як працює Starlink

Долучайтесь до нашого Telegram-каналу «Головні новини Києва – 44.ua» та читайте новини Києва, області та України, щоб завжди бути в курсі та нічого не пропустити.

Скільки коштує Starlink в Україні?

Супутниковий інтернет Starlink

Компанія запровадила однакову ціну для всіх країн, яким пропонує послуги –це 39 країн світу, близько 700 тисяч користувачів, з них 23000 – українці. Стандартний пакет супутникового інтернету від Starlink коштує $110 на місяць. Також діє спеціальний прайс для різних пакетів послуг. Наприклад, за тариф Business абонентська плата за місяць складає $500, а за обладнання потрібно сплатити $2500. При цьому швидкість інтернету сягатиме до 500 Мбіт/с завдяки вдвічі потужнішій антені.

Супутниковий інтернет Starlink

Супутниковий інтернет Starlink

Звісно, роздрібна ціна на термінали Starlink в Україні відрізняється від американської чи європейської. Згідно з розрахунками «Нової пошти», зараз середня ціна терміналу Starlink в Україні становить 26 000-30 000 тисяч гривень. Водночас, в Америці $599 ≈ 21 904, у Франції €480 ≈ 19 086 грн, а у Чехії всього 9 100 Kč ≈ 15 194 грн.

Starlink можна замовити з цих країн онлайн за допомогою сервісів «Нова пошта» та Meest.

Якщо ви плануєте купити та завозити Starlink до України, то доведеться за всі перевезення та термінали платити самостійно за тими цінами, які вказані на сайті виробника.

Стандартний пакет супутникового інтернету від Starlink коштує $110 на місяць. Також потрібно придбати обладнання вартістю $599.

Але наприкінці літа Україна отримала пільговий пакет на встановлення Starlink. За ним абонентська плата становить $60 та $385 треба заплатити за обладнання – вона діяла до 29 грудня 2022 року.

Після 29 грудня плата підвищиться до $75, а за обладнання доведеться віддати $700.

Також можна придбати Старлінки дешевше, наприклад, сайт OLX пропонує сотні оголошень із пропозиціями щодо продажу супутникових антен.

Так, в одному з оголошень автор пропонує покупцям Старлінк вартістю 16 820 гривень без доплат. Тариф інтернету – 65$ за місяць. Доступ до акаунтів буде виключно у вас. Зазначено, що це повний комплект та інструкція з використання.

Інший продавець пропонує свій Старлінк за 19 840 гривень та зазначає, що це нова партія, що привезена з Чехії, тож не потрібно чекати 10-15 днів.

Крім того, автор оголошення зазначив, що для оптових покупців, для військових є знижки.

В комплекті:

Starlink;Wi-Fi розтер;Кабель живлення 1,8м;Кабель Старлінк 22,9м;Підставка.

Також є оголошення щодо продажу Starlink за 18 999 грн. Зазначається, що це новий Старлінк з Європи, з комплектом Residential. Тариф – 50 євро. Віддається з поштовою скринькою. Без заборгованостей. Готовий до використання.

Купити Старлінк у Києві

Купити Старлінк у Києві

Є варіант і дорожче – Старлінк 2 покоління, з окремим обліковим записом, дозволяє бути в мережі Інтернет 24/7. Швидкість видає до 120 Мбіт/с. Вартість – 25 тисяч гривень. Працює від мережі 220в. Абонплата за користування інтернетом до 3000 грн/міс (335 злотих за курсом вашого банку) списується з облікового запису, тариф Резіденшл (Residential).

Для передачі Інтернета по внутрішній мережі знадобиться Адаптер Ethernet. Адаптери також є – 3500грн.

Продаж Starlink у Києві

Продаж Starlink у Києві

Крім того, у Києві можна орендувати Starlink подобово і довше. В оголошені вказано, що в оренду здають Starlink 2 покоління. Ціна – від 1 дня 2000 грн перший день і 1000 грн другий і наступні, від 5 діб знижки. Залог 900$.

Також вказано, що можлива доставка і встановлення по Києву.

Starlink ввозитимуть в Україну без мита

30 листопада Кабінет міністрів звільнив Starlink від мита та ПДВ. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Це дозволить зробити цю продукцію дешевшою приблизно на 25%, уточнив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін.

Як замовити Starlink в Україну: покрокова інструкція

Щоб придбати Starlink та доставити в Україну, необхідно виконати кілька кроків.

Крок 1

Зайти на офіційний сайт Starlink.

Крок 2

У визначеному полі вказати адресу, за якою ти хочеш встановити Starlink: країна, місто, вулиця, поштовий індекс. Система самостійно визначить, чи можливо це.

Крок 3

Заповни форму, сплати депозит $60.

Крок 4

Очікуй на лист від виробника Starlink, де буде вказано, чи можлива доставка обладнання.

Крок 5

Оплати ціну за обладнання та чекай на своє отримання. Зазвичай доставка займає два або три тижні.

Що входить до пакета:

термінал (антена);Wi-Fi роутер;кабель довжиною 30 м.

Вартість доставки не входить у пакет Starlink, тож доведеться витратити кошти й на неї. Інструкція зі встановлення обладнання буде вкладена в отриманні. Термінал уже буде прив’язаний до твого облікового запису, тож додатково програмувати його не потрібно.

Супутниковий інтернет Starlink

Супутниковий інтернет Starlink

Важлива порада! Вигідніше купувати термінал разом з сусідами або в офіс для загального користування. Такий спосіб дешевший й забезпечує зв’язком більше громадян.

Як придбати і підключити термінал Starlink вдома

Замовити обладнання для супутникового інтернету від Starlink можна на офіційному сайті. На головній сторінці треба обрати місце, куди доставити пристрій. Система автоматично перевірить, чи є можливість зробити це на вказаній локації.

Якщо ви замовлятимете Starlink через «Нову пошту», то обирайте місто Jelenia Gora в Польщі. Саме там знаходиться один з логістичних складів Nova Poshta Shopping. Після цього треба заповнити форму та сплатити депозит $60 й дочекатися електронного листа від Starlink, де буде вказано, що за вашою адресою можлива доставка.

Доставка зазвичай займає 2–3 тижні після отримання листа. Вартість доставки в пакет не входить. Також окремо треба подбати про митні платежі. Коли термінал прибуде в Україну, він вже буде готовий до роботи та прив’язаний до вашого облікового запису.

Як підключити Starlink

1. Поставити антену на відкритій ділянці на вулиці якомога вище, щоб вона зловила сигнал від супутників. Якщо небо безхмарне, то з’єднання буде стійкішим.

2. Закріпити антену на штативі, який наявний в комплектації, і приєднати кабель до антени.

3. Підключити антену до електромережі.

4. Завантажити мобільний додаток Starlink на смартфон (через Google Play або AppStore).

5. Запускаємо додаток і вводимо потрібні налаштування: ім’я домашньої мережі і пароль.

Важливий нюанс! Варто обрати найвищу точку для встановлення антени. Кияни, які вже протестували цю систему протягом минулого блекауту, зазначають, що найкращим місцем для встановлення Starlink є дах. Але і в цьому разі є ймовірність, що інтернет зв’язок перебиватимуть вищі багатоповерхівки, які розташовані поруч.

Встановлення антени на відкритому балконі, монтування її на кондиціонері чи на довгій палиці з вікна, скоріше за все, не принесе успіху. Найвища точка на даху з мінімумом перешкод є перевіреним варіантом.

Ми раніше писали про те, де у Києві купити генератор, скільки коштує, як правильно вибрати та безпечно ним користуватися.

Крім того, розповідали про корисні альтернативи, які допоможуть зігрітися та освітити оселю без значних витрат.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua