Станції контролю за станом повітря, озеленення Київської, алея дерев від батьків новонароджених, – новини комунальної комісії

image
25 Лютого 2019, 23:54
Поділитися:

Електронну петицію про озеленення вулиці Київської заплановано реалізувати вже цього року. Принаймні такі плани мають чиновники. Також планують придбати програмне забезпечення та 3 станції  для контролю стану атмосферного повітря, відремонтувати дитячий майданчик на бульв. Незалежності, 8 та додатково профінансувати заходи Програми «Зростаємо разом». Які ще питання було прийнято на засіданні комунальної комісії, – читайте у нашому матеріалі.

На черговому засіданні постійної комісії з питань комунальної власності, приватизації, ЖКГ та благоустрою одним із перших було розглянуто  питання про прийняття у комунальну власність територіальної громади  Бровари та призначення балансоутримувача безхазяйному дитячому майданчику на бульв. Незалежності, 8. Про стан цього майданчика  неодноразово повідомляли в соціальній мережі ФБ небайдужі броварчани.

Свого часу було дуже популярним серед претендетів на мандати дептутів БМР встановлювати в місті дитячі майданчики, але після їх встановленння до законної передачі на утримання справа не доходила. Тому і маємо у самому центрі міста серед густозаселенного масиву такий занедбаний об’єкт. Але після позитивного рішення БМР є надія, що майданчик доведуть до ладу. Загалом, найближчої сесії –28 лютого –на майданчики заплановано виділити фінансування в сумі 3 410,0 тис. грн, що є рекордною сумою за останні роки.

Ще одним, уже традиційним питанням, стало прийняття  в комунальну власність територіальної громади м. Бровари безхазяйних зовнішніх мереж до житлових будинківпо по вул. Я. Мудрого, 90 та 90-А. З моменту здачі цих обєктів в експлуатацію, мережі не обслуговували ні приватний ЖЕК ТОВ «Житло-Сервіс», ні КП «Броваритепловодоенергія». Більше того, жодних документів цих мереж ні в експлуатуючому ЖЕКові, ні в забудовника будинків – немає, повідомила начальниця УЖКГБІТ Світлана Решетова, яка особисто з’ясовувала це питання в забудовника. На запитання дептутаів: як такі об’єкти здаються в експлуатацію, – відповісти було нікому. І знову всі видатки із відновлення занедбаних мереж лягають на комунальне підприємство, яке і так не може вийти з боргової ями.

Аналогічне питання про прийняття зовнішніх інженерних мереж зливової каналізації  ТОВ «Архімаст-М» у комунальну власність територіальної громади м. Бровари також викликало запитання у депутаів. По-перше, чиновники, які готували це рішення, не змогли відповісти на запитання: чи експлуатується вже ця ділянка зливової каналізації, чи є по ній графічні матеріали, чи проведено врізку в зливові мережі міста та за якою адресою? Також депутатів дещо засмутило, що у рішенні зовсім не зазначено балансову вартість новозбудованих мереж. А це може призвести до скандальної ситуації з капітальним ремонтом  доріг  до цього об’єкта, вартість якого забудовник оцінив у 14,9 млн грн, і на підставі цього просив суттєво знизити пайову участь.

У підсумку домовилися, що до погоджувальної ради управління комунальної власності й житла надать усю необхідну інформацію: і про технічну частину, і про вартість цих мереж.

Наступним, основним блоком питань, був блок, що належать до компетенції УЖКГБІТ про об’єкти, які заплановано капітально відремонтувати в цьому році: загальне збільшення кошторису склало 37,143 тис.грн. Що ж заплановано зробити?

Розробку концепції розвитку пасажирського транспорту в місті Бровари;
по заходу «Будівництво, реконструкція, капітальний ремонт парків, скверів, зон відпочинку» заплановано 7020,0 тис. грн на будівництво 2-ої черги «Алеї кохання» в 34 мікрорайоні (при загальній вартості проекта 16,0 млн грн);
реконструкція площі ім. Шевченка з улаштуванням розв’язки з можливістю розвороту транспорту;
ремонт тротуарів по вул. М.Лагунової, вул. Я. Мудрого (з боку дитячої лікарні), а також у дворі будинків бульв. Незалежності, 6, 6-А, 6-В (комплексно), вул. Гагаріна, 1,3,5 (комплексно), вул. М. Лагунової, 1, 3.
Щодо ремонту вулиць, то, в першу чергу, будуть закінчені вул. Київська, Прилуцька (за рахунок міського бюджету) – всього на 9 140,0 тис.грн. А також вулиці Пилипа Орлика, Богомольця, Металургів – за рахунок коштів обласного бюджету.
КП «Бровари-Благоустрій» дофінансують на 1500,0 тис. грн, у т.ч. і на проведення ямкового ремонту. Про проблеми з цим напрямком уже повідомляли користувачі соціальних мереж.

Щодо перспектив відведення земельної ділянки під центр ідентифікації та стерилізації тварин, то виникла чергова перешкода: потрібно сплатити податок за втрату земель сільськогосподарського призначення. Процес відведення ділянки буде продовжено після сплати цього податку в розмірі, оріентовно, 20,0 тис.грн.

Але центральним питанням, на радість містянам, є зміни до «Програми розвитку та збереження зелених зон в м. Бровари на 2019-2013 роки». Одна із змін – додаткове фінансування заходів Програми «Зростаємо разом» у сумі 100,0 тис. грн на закупівлю дерев та їх висадження на алеї у парку «Перемога» батьками новонароджених броварчан. Раніше планувалося, що висадження дерев буде виключно за кошти молодих батьків, але зараз вирішено, що висадження відбуватиметься на умовах співфінансування. Алея вже визначена, і в цьому році поповниться молодими деревами.

Інший масштабний захід, запланований на цей рік, –  принціпово новий підхід до озеленення центральної вулиці міста – Київської, що є, почасти, відповіддю на електронну петицію активіста О. Плахова.

Чи будуть там саме квітучі каштани чи інші рослини – вирішуватимуть професійні фахівці з озеленення, які виграють тендер на озеленення та утримання газонів і рослин по цій вулиці від в’їзду до міста з боку Києва до Порошинки.  Головна вимога – рослини мають бути стійкими до агресивного середовища, великої кількості транспорту та піщано-соляної суміші. Всього на захід передбачено 2 976,0 тис.грн.

Останнім було розглянуто питання про внесення змін до Програми контролю стану атмосферного повітря на 2017-2019 рр. Зміни полягають у тому, що Програма, затверджена в 2017 році, але не профінансована ні в 2017-му, ні в 2018-му роках, нарешті почне частково виконуватися. Тобто, буде придбано програмне забезпечення та 3 станції, які будуть щохвилини вести заміри, які можна проаналізувати. На це потрібно фінансування у сумі 2,0 млн.грн. При цьому переносних станцій для заміру забруднення Програмою не передбачено, що викликало заперечення депутатів, яких турбувала можливість конкретизувати джерело забруднення в особі конкретних юридичних осіб. Зокрема, мова йшла при ситуацію з ТОВ «Леал-Гласс», яке, на думку місцевих мешканців, забруднює навколишне середовище. За повідомленням депутата Миколи Зінченка, рабоча група, створена для вирішення цього питання, зіткнулася з тим, що приборів, які б вимірювали забруднення, в місті немає, а запросити виїзну лабороторію коштує від 25,0 тис.грн.

Останнім питанням депутати підтримали внесення змін у міську Програму підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів у м. Бровари на 2016-2020 роки. А саме, схвалили виділення  878,0 тис.грн на капітальний ремонт даху ОСББ «Незалежності, 17».

Ангеліна Козлова

Джерело: Трибуна Бровари