Стало відомо, яким буде тариф на електроенергію у першій половині 2022 року

image
30 Грудня 2021, 14:37
Поділитися:

Коли може змінитися тариф на електроенергію для побутових споживачів та чи зміниться тариф для підприємств найближчим часом.

Для населення тариф буде захищеним і незмінним принаймні до кінця опалювального сезону, тобто до травня 2022 року. Постановою Кабінету Міністрів України № 859 від 11.08.2021 р. встановлені нові тарифи на електроенергію для населення в залежності від місячних обсягів споживання, які діятимуть з 01.10.2021 р. по 30.04.2022 р. включно. Окремий тариф встановлено для колективних побутових споживачів та гуртожитків.

Тарифи на електричну енергію для приватних клієнтів з 01.10.2021 р. по 30.04.2022 р. включно становлять від 1,44 до 1,68 грн/кВт·год з ПДВ в залежності від місячних обсягів споживання.

Станом на кінець 2022 року, тарифи на електроенергію можуть зрости до 1,73-1,80 грн (на 20-25%) для тих, хто споживає менше 250 кВт/год на місяць, понад – до 2,02-2,10 грн.

Скільки електроенергія коштуватиме підприємствам?

Тарифи на електроенергію для промислових підприємств відрізняються від тарифів на електроенергію для населення. Сьогодні тариф для підприємств складає від 4,57 до 6,06 грн./кВт.год в залежності від класу напруги та мереж під’єднання.

Як формується тариф на електроенергію для підприємств у сучасних умовах?

На сьогоднішній день ціна електроенергії включає наступні складові:

  • собівартість електричної енергії (ціна на біржі, сформована за ринковими правилами);
  • тариф оператора системи передачі (ОСП) на передачу електричної енергії (єдиний для країни, визначається НКРЕКП). ОСП – це ПАТ “НЕК “Укренерго” – відповідає за передачу електричної енергії від виробників до споживачів електричними мережами;
  • тариф на розподіл електричної енергії (визначається НКРЕКП для кожного оператора системи розподілу (ОСР) окремо). ОСР – це власники розподільних мереж або звичні для всіх обленерго – підприємства, відповідальні за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію, технічне обслуговування та розвиток електричних мереж;
  • маржа постачальника (ціна послуг постачальника).

Вітчизняні експерти вважають, що, враховуючи досвід попередніх років і не кращу економічну ситуацію в Україні, 2022 рік не стане «сприятливим» у плані вартості електроенергії. Тарифи на електроенергію для підприємств у 2022 році, швидше за все, зростатимуть.

Раніше ІА “MKV” повідомляло, що поліція та НАЗК перевіряють помічника депутата Київоблради Тетяни Семенової.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!

Джерело