«Срібні» копійки зникнуть та з’явиться купюра у 1000 гривень

image
25 Червня 2019, 13:40
Поділитися:

Уже з 1 жовтня цього року монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом. Натомість з 25 жовтня в Україні в обігу буде банкнота нового номіналу – 1000 гривень. Про це інформує Національний банк України.

На такі зміни Нацбанк зважився тому, що українці все менше користуються дрібними монетами. Натомість зростає потреба в банкноті вищого номіналу, ніж 500 гривень.

Наша національна валюта – це те, з чим кожен з нас має справу щодня. Попри те, що безготівкові розрахунки стають дедалі популярнішими в Україні, готівка досі залишається найбільш важливим засобом платежу. Тому для нас особливо важливо, щоб гривня була високоякісною, захищеною і надійною, а розрахунки з нею – комфортними та зручними”, – наголосив Голова Національного банку України Яків Смолій.

За його словами, також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом.

Нова тисячна банкнота буде блакитного кольору, за розміром трохи більшою від попередників – 75х160 мм. На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського, на зворотній — будівля Президії Національної академії наук України.

Цікаво, що окрім ного дизайну, банкнота буде “оснащена” й інноваційними елементами захисту.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ