Срамота у воду

image
31 Травня 2019, 14:50
Поділитися:

Перед купальним сезоном у Борисполі знову на поверхню сплило старе питання — забрудненості бориспільських озер та фактів самозахвату зелених зон поблизу водойм. «Вісті» дізнавалися подробиці.

Олесницьке озеро

Про систематичні порушення окремими жителями приватних будинків, що поблизу Олесницького озера, та дотримання вимог відведення каналізаційних стоків зі своїх домогосподарств повідомив перший заступник міського голови Микола Корнійчук на нараді 27 травня.

«Люди вночі зливають каналізацію у канави, стоки йдуть до Олесницького, через шланги. Ми не знайшли порушників, але зробимо для цього усе можливе», — запевнив Корнійчук та уточнив, що до кінця робочого тижня буде створена спеціальна група із представників міського відділу контролю за благоустроєм, депутата округу, поліції та членів виконкому, які виїжджатимуть на територію Олесницького.

В Олесницьке озеро виведено пластикові труби великого діаметру. Із приводу їх наявності місцеві мешканці хвилюються, плутаючи їх із каналізаційним забрудненям. Про призначення труб «Вістям» розповів заступник міського голови Микола Корнійчук.

«Це спеціальна система очищення території довкола озера (так званий дренаж), трубами тече чиста підземна вода. Самовільно підключитися до системи мешканці прилеглих будинків не можуть. Хвилюватися немає підстав», — запевнив Корнійчук.

За тимчасовим парканом. Біля Олесницького озера, зліва від водойм, власники приватного житла шляхом самозахоплення окультурили територію загального користування: висадили на ній фруктові дерева та облаштували довкола тимчасовий паркан.

Фекалії у Олександрівському

Нинішній стан Олександрівського озера, що поблизу ЗОШ №7, побив усі антирекорди із серед міських озер.

Це визнала група водолазів, які були найняті для очистки дна міських озер, але категорично відмовилися працювати на Олександрівському після першого ж занурення. Причина — нечистоти. «Дно водойми на 70 см замулене коричневими фекальними масами», — повідомлялося на нараді.

Жителі прилеглих до озера домоволодінь проклали стокові труби прямо у воду.

«У 2017 році під час проведення благоустрою даної водойми із озера було викопано чотири каналізаційні труби, наразі там виявлено дві нібито зливні труби для дощової води із прилеглих вулиць. Чи є до них врізи від домоволодінь, невідомо», — розповів «Вістям» депутат міської ради округу №7 Олег Романов. Він стверджує, що є очевидні порушники, на яких потрібно складати протоколи й наказувати, а є приховані, яких виявити важко.

«Мешканці приватного сектору на вулиці Лисенка, 3 розмістили каналізаційний люк на зеленій зоні, що є порушенням. Є й інші випадки використання загальної території, проте чітко назвати це самозахопленням я не можу, адже визначати даний факт можуть спеціалісти міського управління архітектури. Маю надію, що паспортизація водойми дасть змогу окреслити кордони її зеленої зони», — коментує Олег Романов.

Обійти водойму довкола неможливо, адже з одного боку стоїть високий паркан впритул до води.Говорили-балакали…

Факти екологічних порушень у межах зелених зон і особи-порушники усім відомі; паркани із захопленням територій та винесенням за їхні межі каналізаційних ям своїх домогосподарств, ближче до води — були встановлені не цього року, але далі розмов щодо впливу на очевидні екологічні порушення у правоохоронців і влади ніяк не виходить.

Через бездіяльність і далі з’являтимуться паркани «самі собою» на зонах громадського користування за ініціативи підприємливих бориспільців, а потім огороджене незаконно ставатиме приватним, бо на те закриваються очі влади і громади.

Жодного дієвого еко-рейду за участі ЗМІ зі складеними протоколами на порушників не було.

Усі міські озера знаходяться на балансі КП «ВУКГ», наразі розпочато їх паспортизацію та розробку проектів землеустрою щодо встановлення меж прибережних водних об’єктів. Це дасть змогу навести порядок із їх утриманням та експлуатацією.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама