Список ресурсів із достовірною науковою інформацією про здоров’я

image
28 Липня 2019, 20:22
Поділитися:

Піклуватися про своє здоров’я – означає бути обізнаним. А для цього важливо постійно оновлювати знання у цій сфері, пише очільниця МОЗ Уляна Супрун на своїй офіційній сторінці у FB і пропонує список ресурсів із достовірною науковою інформацією про здоров’я.  

Уляна Супрун оприлюднила головні поради, що стосуються підбору інформації про здоров’я:

Ретельно обирайте ресурси, де читаєте про здоров’я. До таких не входять ті, що: містять посилання на вигадані дослідження, або взагалі не мають посилань на докази, в яких висновки базуються на усталених традиціях чи практиках («так лікувалися в давньому Китаї»), інформація апелює до емоцій («одна таблетка, що вилікує рак») або висвітлена однобоко, в тексті наявні упередження та помітні логічні помилки.
Намагайтеся знаходити та читати найновішу інформацію про здоров’я. Хоча медична інформація з’являється з неймовірною швидкістю, важливо орієнтуватися на найбільш сучасні дані та знання, які мають високий рівень доказовості. Якість інформації – передусім.
Як розуміти, що інформація належної якості і має високий рівень доказовості? Пам’ятайте, що найнижчий рівень мають окремі думки експертів (навіть якщо це професор), опис окремих випадків чи невеликі когортні дослідження. Найвищий – систематичні огляди та мета-аналізи. Вони є одними з найдостовірніших способів аналізу наукових даних. 
 Не шукайте порад в інтернеті. Хоча там є багато корисної інформації, читати її важливо лише на перевірених та правдивих ресурсах. Список таких джерел буде нижче.
 Вдосконалюйте знання англійської мови. Більшість авторитетних ресурсів публікують інформацію саме англійською, бо це мова сучасної науки. Це хороший челендж для тих, хто ще не володіє цією мовою – працювати над її вивченням та вдосконаленням.
Універсальна порада для всіх – прокачувати знання про здоровий спосіб життя. І не лише читати про це, але й виконувати поради.
Як би ви не були обізнані в питаннях здоров’я, головний порадник у цьому – ваш лікар. Шукайте свого лікаря, який послуговується міжнародними протоколами, постійно удосконалює знання та навички і навчається. Вільний вибір лікаря дає змогу це робити.

Список ресурсів, де можна читати про здоров’я:

Джерело: Трибуна Бровари