Спробувати мистецтво на смак: ТОП-5 картинних галерей столиці

image
21 Березня 2024, 14:16
Поділитися:

Насолода для очей, спокій і можливість побути наодинці з собою – звучить ідеально, чи не так? Це цілком досяжний ідеал – у картинній галереї.

Журналісти 44.ua підібрали для вас кілька місць у столиці, щоб помилувати око, доторкнутись до вічності (або до нерву сучасності), порефлексувати – і перезарядитись.

Музей мистецтв ім. Богдана і Варвари Ханенків

До початку повномасштабної війни у київському музеї Ханенків зберігалася одна з найбільших в Україні колекція творів західного мистецтва, зокрема тут можна було побачити твори Пітера Пауля Рубенса.

Музей Ханенків

Та й східного також – наприклад, експонати з Китаю та Японії, Тибету чи Ірану.

З початком війни виникла необхідність перенести колекції у сховище. Та сам музей працює, в ньому проходять виставки. Музейний дворик відчинений на вихідних з 12:00 до 17:00.

Спробувати мистецтво на смак: ТОП-5 картинних галерей столиці, фото-2, Музей Ханенків

Музей Ханенків

Де: вул. Терещенківська, 15-17.

“Київська картинна галерея”

На тій же вулиці є ще одна галерея. Раніше це був Київський національний музей російського мистецтва.

У рік початку повномасштабної війни музей відзначив сторіччя з дня заснування. Будівля зазнала пошкоджень під час однієї з атак росіян по столиці, але галерея працює. Так, в ній зберігаються твори російських митців, зокрема Михайла Врубеля, Віктора Васнєцова, та є що подивитись і без цього.

Зокрема до 7 квітня триває виставка “Чорна земля. Вимушена дезорієнтація” сучасного українського художника Віктора Сидоренка. Колекція створювалась протягом останніх двох років, тож твори відображують те, що ми всі з вами переживаємо.

Музей працює щовівторка з 10:00 до 19:00, а у середу, п’ятницю, суботу та неділю – з 11:00 до 18:00. Понеділок та четвер – вихідні.

Де: вул. Терещенківська, 9.

Portal 11

Це простір для сучасних українських митців. Але Portal 11 не обмежується Україною: галерея організовує виставки наших художників на світових арт-майданчиках і надає консультації щодо мистецької вартості творів.

Спробувати мистецтво на смак: ТОП-5 картинних галерей столиці, фото-3, Portal 11

Portal 11

На початку року у галереї відбулась виставка графіки майстрів XX століття – Костянтина Богаєвського, Казиміра Малевича, Якова Гніздовського та інших.

Спробувати мистецтво на смак: ТОП-5 картинних галерей столиці, фото-4, Portal 11

Portal 11

До 24 березня тут триває виставка робіт Сергія Колоса – не лише художника, а й мистцтвознавця. Колос вивчав українські орнаменти, зонування і технології нашого текстилю тощо.

Галерея працює з середи до неділі включно з 11:00 до 19:00. Понеділок та вівторок – вихідні.

Де: вул. Трьохсвятительська, 11.

Національний художній музей

Шедеври з колекцій Ханенків та Терещенків можна побачити не лише у “фамільних” музеях, а у тут – у Національному художньому музеї. Його колекція нараховує понад 40 тис. експонатів, є український іконопис від XII століття, графіка, скульптура та живопис.

Як не вистачає у житті Пітера Брейґеля Старшого та Жоржа де Латура, зверніть увагу на колекцію Миколи Пимоненка.

Будівля музею сама по собі є експонатом: коли від Європейської площі йдеш вверх до урядових будівель, важко не звернути увагу на “чорний будинок з левами та колонами”. Це неокласичний витвір Петра Бойцова, доопрацьований Владиславом Городецьким. Будувався саме як музей, був відкритий у у 1904 році.

Музей працює щоп’ятниці та щосуботи з 12600 до 18:00.

Де: вул. Грушевського, 6.

ART 14

Від класики – знов до сучасності. В ART 14 приділяють увагу освітленню і музикальному супроводу колекцій, які демонструються, також враховують соціальний та політичний контекст, і у всіх цих питаннях радяться з авторами творів. Тож ви дійсно зможете зануритись у світогляд митця, наскільки це можливо.

Тут виставляються митці з Києва, Харкова, Миколаєва, Одеси, Полтави, Львова та інших міст України, а митці з інших країн. Йдеться не лише про живопис; є й інсталяції та енвайрноменти.

Галерея працює у всі дні, крім неділі ти понеділка, з 13:00 до 19:00.

Де: провулок Михайлівський, 14.

Нагадаємо, раніше ми писали про цікаві місця Києва, куди можна потрапити без грошей.

Досі не підписані на наш Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua”? Скоріше долучайтесь, щоб завжди бути в курсі всіх подій та нічого не пропустити.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua