Спорткомплекс «Світлотехнік» – об’єкт року та яблуко розбрату   | Трибуна

image
30 Грудня 2019, 22:53
Поділитися:

Після капітального ремонту, що тривав майже півроку, спорткомплекс «Світлотехнік» офіційно відкрили у грудні 2019 року. Журналісти «Трибуни» зустрілись із керівником спорткомплексу Олегом Чукановим, щоб поговорити про минуле, сьогодення та майбутнє «Світлотехніка», про успіхи наших ушуїстів, складні стосунки з футбольною спільнотою та перспективи розвитку спортивних об’єктів міста.

22 грудня цього року на своїй сторінці у ФБ міський голова Ігор Сапожко оприлюднив відео, на якому він урочисто відкрив відремонтований спорткомплекс «Світлотехнік». Міський голова подякував керівництву спорткомплексу та підрядникам за виконану роботу, а також зізнався, що міський бюджет не розрахувався в повному обсязі за виконані роботи, але найближчим часом обов’язково розрахується.

Нагадаємо, що проєкт капітального ремонту спорткомплексу виготовлений у 2016 році на суму понад 26 млн грн. На початку травня 2019 року проведений тендер  на 18,4 млн грн. ТОВ «ДК «МІДАС» перемогло двох конкурентів і приступило до ремонту спорткомплексу, що тривав усе літо.

Спортивні комплекси Броварів: «Світлотехехнік» уже ремонтують, «Лідер» – обстежують 

 Ремонт цього спорткомплексу та будівництво футбольного стадіону в парку «Перемога» – перші два суттєвих спортивних об’єкти, які збудували/відремонтували за десятиліття.

Останнім часом спортивні активності в місті стрімко розвиваються, а наявність і доступність залів та майданчиків стало викликом для місцевої влади та причиною запеклих суперечок у соцмережах. «Трибуна» неодноразово писала про те, що фінансування з усіх інших проєктів спрямовувалося саме на ці два спортивних об’єкти.

Капремонт «Світлотехніка» та стадіону в парку «Перемога», благоустрій дворів – пріоритетні об’єкти у фінансуванні: підсумки комунальної комісії

Ще восени було зрозуміло, що профінансувати повністю «Світлотехнік» не вдасться, і наступну частину капремонту – благоустрій прибудинкової території  – закінчувати будемо наступного роцку. Але це буде не банальний благоустрій, а дещо унікальне для міста, чого раніше ще не було: критий спортивний майданчик для ігрових видів спорту – від футболу до волейболу, баскетболу, тощо. На одній із останніх комісій начальниця УЖКГІТ Світлана Решетова повідомляла, що в цьому році за капремонт «Світлотехніка» місто заплатило 10,5 млн грн із 18,4 млн грн. Тобто, наступного року за наявності фінансування спорткомплекс матиме не один зал, а цілих два, причому всесезонних.

Тож цього року «Світлотехнік» став, без перебільшення, «об’єктом року». Саме про це говоримо з його багаторічним незмінним директором Олегом Чукановим.

Олег Чуканов та тренер із боксу Юрій Нужненко в «Світлотехніку»

«Почалося все з того, що я «Світлотехнік» врятував»,  Олег Чуканов

«Із 1987 до 1993 року я жив на Далекому Сході й навчався в Хабаровському університеті та в Дзелинському університеті в Китаї, – розповідає Олег Чуканов. –  Саме там удосконалював свої навики з ушу. За сімейними обставинами повернувся в рідне місто Бровари та став викладати ушу вже тут. З самого початку для мене було принципово працювати легально – навчати дітей за методикою за наявності всіх дозволів, сертифікатів, профільної освіти».

Почалося з того, каже  Олег Чуканов, що відкрили підрозділ із УШУ в місцевому ДЮСШ, але питання спортивної зали було гострим: займалися навіть у «ленінській кімнаті» ЗОШ № 2.

Потім Олег звернув увагу на спорткомплекс «Світлотехнік», який здали в експлуатацію в 1989 році. Він належав заводу «Світлотехніка», але в 1993 році його закрили на великий «амбарний» замок, позаяк для підприємства 90-ті були «важкими часами», розповідає директор  спорткомплексу. Потім провели  велику роботу, щоб переконати і власників підприємства, і депутатів міської ради у доцільності передачі будівлі в комунальну власність міста. Вдалося це зробити десь у 1995 році. Саме з того періоду Олег Чуканов – незмінний керівник спорткомплексу.

Але радіти було передчасно: стан спорткомплексу вражав вибитими вікнами, розірваними від морозу радіаторами, щурами на підлозі та птахами під стелею. І дикий холод. Але спортсмени взялися за справу. В першу чергу зробили опалення. Тягнути теплотрасу довелось щонайменше 300 метрів.  Допомагали і місцеві підприємці, каже Олег Чуканов. Зокрема, Євген Гредунов допоміг засклити вікна. Та основне навантаження із утримання комплексу довгі роки лягало на батьків юних спортсменів та нечисленних спонсорів.

Чому ремонт став можливим  цього року  

Підготовка до ремонту тривала довго: в 2016 виготовили проєкт, декілька місяців цього року тривав сам ремонт. Під час ремонту замінили всю систему опалення, зробили вентиляцію, рекуперацію повітря, пересклили всі вікна, будівлю повністю утеплили. «Ну, і, звісно, ремонт трибун, роздягалень, санвузлів, але для проведення змагань високого рівня 2-х туалетів – критично мало, – підкреслює Олег Чуканов.  – Підлогу вирішили не змінювати, тому що її стан – непоганий, вона дає правильну пружність. До того ж, заміна підлоги додала би до вартості близько 3,5 млн грн».

Зараз у спорткомплексі займаються близько 500 дітей із 9 видів спорту, а саме: футболу, боксу, ушу, тайського боксу, акробатики, повітряної гімнастики, фехтування, тенісу. Займаються навіть декілька родин із дітьми з інвалідністю – для них розроблено  спеціальну гімнастику.

Про складні стосунки з футбольною громадою

«Із футболом ми дружимо, – посміхається Олег Чуканов, вказуючи на великі футбольні ворота в залі «Світлотехніка». – Діти з ДЮСШ тренера Юрія Макарова залишаться в залі стільки, скільки буде потрібно».

Щодо дорослого футболу та турнірів із футзалу, які тривали по 3-4 місяці щороку кожні вихідні, то тут важливо розуміти технічні можливості залу, каже Олег. Під час ремонту будівельники змушені були замінити панелі з утеплювачем. Якщо раніше товщина металу була 1,8 мм, то зараз таких не існує, тож встановили панелі з товщиною стінки 0,5 мм. На жаль, від удару м’ячу дорослого таку панель можна пробити наскрізь і зруйнувати спортзал. Навіть від дитячих ударів м’ячем доводиться закривати радіатори спеціальними  матами, розповідає  керівник спорткомплексу.

Були і факти, коли під час змагань із футболу розбивали вікна, ламали двері, обладнання, яке потім поновлювалося за кошти батьків спортсменів, каже Олег Чуканов.

Але керівництво спорткомплексу розуміє, що футболісти різного віку також потребують майданчиків. «Ми з Андрієм Ковалем придумали збудувати ще один критий майданчик біля «Світлотехніка», і він навіть увійшов в проєкт, – демонструє візуалізацію Олег Чуканов. – Такого в місті ще не було, але маємо надію, що буде у наступному році».

Світлотехнік

Візуалізація майбутнього критого спортивного майданчика

Також Олег Чуканов повідомив про перемовини з одним із броварських підприємств, що на промзоні в районі бульв. Незалежності, щодо можливості використання їхньої спортивної зали. Ця зала – майже повний аналог «Світлотехніка», в гарному стані й давно ніким не використовується. Так що для спортивної громади міста є реальні надії на ще один спортивний об’єкт.

Світлотехнік

Спортивна зала, яка наразі належить підприємству та не використовується

Нещодавно розгорілася жвава дискусія щодо місця розташування критого майданчика між начальницею УБЖКГІТ Світланою Решетовою та директором КП «МФК «Бровари» Максом Семеновим. На думку чиновниці, він має бути розташований за «Світлотехніком» – там, де зараз існує стоянка. До речі, підприємцю не продовжили оренду землі саме через плани збудувати там критий міні-стадіон. Максим Семенов наполягав, що такий об’єкт краще збудувати поруч із стадіоном у парку. Таким чином, критий майданчик у будь-якому випадку буде, і за такими об’єктами – майбутнє, саме через великий попит та невелику вартість будівництва.

2020-й буде роком будівництва школи та садочків. Якщо залучимо кошти – підсумки комунальної комісії 

Моя амбіція – забрати дітей із вулиці та дати роботу тренерам

Нагадаємо, що з початку цього року в Броварах було створено окрему ДЮСШ із ушу та східних єдиноборств. Створення окремої ДЮСШ пояснювалося великою кількістю дітей – близько 500 осіб, які займаються в Броварах цим видом спорту, та високими спортивними результатами, у тому числі, на міжнародному рівні.  Олег Чуканов підтверджує, що рішення було своєчасним та практично унікальним для України на рівні місцевого самоврядування.

«Моя амбіція – зайняти дітей спортом, дати роботу тренерам та зберегти цей спортивний об’єкт для міста. Вдячний усім, хто долучається до спільної мети – особливо, місцевому самоврядуванню»,  –  підсумовує розмову майстер спорту міжнародного класу, віце-президент спортивного комітету України та заслужений тренер Олег Чуканов.

Світлотехнік

«Світлотехнік» сьогодні

Читайте також:  У Броварах створять Дитячо-юнацьку спортивну школу з ушу та єдиноборств 

Ангеліна Козлова

Фото авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари