«Сподіваюся, створення ОТГ змінить роботу поліції на краще»

image
29 Вересня 2020, 09:20
Поділитися:

«Сподіваюся, створення ОТГ змінить роботу поліції на краще»Інтерв’ю з командиром громадського формування «Спецзагін «Дельта» Сергієм Кріпаком

НАРАЗІ МИ ВСТИГАЄМО РЕАГУВАТИ НА ВСІ ВИКЛИКИ, але все ж таки будемо просити міську раду про збільшення чисельності бійців «Дельти». В підрозділі у нас зараз працює 21 людина. Я би додав ще два чи навіть три піші патрулі, які однією тільки своєю присутністю зможуть попереджувати значну кількість правопорушень. Автомобільні патрулі натомість залишити виключно для оперативних викликів. Принагідно скажу, що за один тільки серпень місяць у нас 600 викликів. Порушення тиші, дрібне хуліганство, розпиття алкогольних напоїв – все це особливо актуально в теплу пору року.

ПОЛІЦІЯ НЕ МОЖЕ ЗАКРИТИ ВСІ ПИТАННЯ. Нестача кадрів у них більше 50%. Спочатку здавалося, що всі ринули в поліцію, але зараз щось не спостерігається черги на роботу патрульним. Більше того, Згідно Закону про Національну поліцію, чітко вказано: «Виїзд на виклик громадянина». Тобто, ніякого патрулювання немає в них в принципі, вони не мають покидати патрульний автомобіль, вони не можуть просто патрулювати пішки. Вони виїжджають тільки на готове правопорушення, на скоєний злочин. А запобігати, попереджувати, виявити правопорушення, яке тільки починається – цим питанням займаємось ми. «Дельта» забрала, скрутила, погрузила, доставила, вказала на правопорушення – тобто, допомогла поліції виконати роботу на 70-80%.

Я ДУЖЕ СПОДІВАЮСЯ на те, що створення Об’єднаної територіальної громади змінить роботу поліції на краще. Має з’явитися посада поліцейського офіцера громади, якого призначатиме голова ОТГ. Відповідно, громада матиме більше впливу на діяльність органів правопорядку. На сьогоднішній день, малі крадіжки, сімейні сварки, неправильна поведінка дітей з батьками і тому подібне – практично залишаються без уваги. Немає людей, немає часу. Поліція також не встигає повноцінно займатися розкриттям злочинів.

ПО СЬОГОДНІШНЬОМУ ЗАКОНОДАВСТВУ здається, що порушник має більше прав, ніж жертва. Наприклад, патрулюючи, ми помічаємо наркомана, який вже вколовся і викинув шприц – навіть на наших очах – і ми вже не можемо йому щось пред’явити. За законом ми можемо протримати правопорушника на штабі громадського формування до однієї години. Потім або вибачитися, або передати далі працівникам поліції.

МЕНІ ДУЖЕ ПРИЄМНО, що в місті з’являться багато нових місць відпочинку, скверів, дитячих і спортивних майданчиків. Але для «Дельти» кожен новий об’єкт додає роботи по патрулюванню. Особливо бентежить поведінка нашого підростаючого покоління, яке порушує тишу в нічний час, нівечить гойдалки, розбиває майданчики. Серед дитячих майданчиків, найбільш проблемним виявився інклюзивний – у дворі будинку по вул. Європейській, 13. Найчастіше виклики поступають саме звідти. Власне, це свідчить саме про те, що треба більше уваги приділяти превенції правопорушень. І знову ж таки, ми повертаємося до того питання, що треба збільшувати кількість патрулів.

Джерело: Офіційний веб-сайт Вишневої міської ради