«Сподіваємося на другий етап медичної реформи»

image
2 Березня 2020, 10:20
Поділитися:

«Сподіваємося на другий етап медичної реформи»Завідуюча АЗПСМ № 1 Оксана Віннічук розповіла про нестачу вузькопрофільних спеціалістів в дитячій поліклініці та важливість вакцинації.

Щороку, в зимовийперіод реєструється зростання захворюваності респіраторно-вірусними інфекціями та грипом. У Вишневому три школи з чотирьох вже були на карантині. Зазвичай, в січні-лютому ми спостерігаємо велику кількість хворих на грип та ГРВІ. Але зараз не можна сказати, що хворих дуже багато. Ситуація стабільна.

Традиційно, в епідсезон не перестаємо повторювати: зменшує ризик захворіти на грип – щорічна вакцинація. Одне щеплення захищає впродовж усього епідсезону від найбільш розповсюджених небезпечних штамів. Тож в осінній період, варто робити щеплення як дітям, так і дорослим. Також традиційні поради: уникати великого скупчення людей, постійно провітрювати кімнати, робити вологе прибирання, гуляти на свіжому повітрі. І не займатися самолікуванням!

Виклики лікарів на дім ніхто не відміняв. Після реформи змінився тільки порядок виклику. Спочатку лікар спілкується з батьками по телефону, цікавиться, що сталося з дитиною, її стан. Якщо педіатр вияснив, що дитину не можна доставити до медичного закладу, то, звичайно, в такому випадку лікар відвідує пацієнта вже вдома: ставить діагноз, призначає лікування. Також відпрацьовані виклики невідкладної допомоги. Звертайтеся за телефоном 5-55-50.

Щеплення від інфекційних хвороб – важливе питання. Є свідомі батьки, які роблять щеплення навіть ті, яких немає в календарі, купують за свої гроші. На жаль, дуже багато батьків легковажно підходять до цього питання. Увесь світ зараз чекає вакцину від коронавірусу, а ми забуваємо, що маємо готові вакцини, які можуть захистити від не менш небезпечних хвороб, ніж той коронавірус. Але не використовуємо цієї можливості. До речі, в нашій амбулаторії на Григорія Сковороди вже працює кабінет щеплень, маємо у достатній кількості всі необхідні вакцини. Педіатри завжди працюють з батьками: повідомляють про те, коли потрібно прийти на щеплення, на прийомі говорять про важливість вакцинації. Тобто, в цьому напрямку, робота з нашого боку йде. А батьки мають зрозуміти, що дитина повністю від них залежить, вони наразі відповідальні за її здоров’я.

Всі педіатри, які вже працюють у нашій поліклініці багато років, набрали пацієнтів. Прийшли і молоді спеціалісти, які продовжують підписання декларацій. На жаль, з вузькопрофільних спеціалістів у нас працює тільки невролог та кардіоревматолог. Якщо виникає потреба пройти огляд у інших лікарів, наші педіатри дають направлення у відповідні державні заклади, де є такі спеціалісти. Тобто, немає такого, що дитина не буде оглянута. Звичайно, у кого є можливість, звертаються у приватні медичні заклади. Всі сподівання на другий етап медичної реформи. Можливо тоді оплата праці вузькопрофільних спеціалістів зміниться і вони прийдуть до нас на роботу».

Джерело: Офіційний веб-сайт Вишневої міської ради