Спалювання сухої трави і листя в Броварській громаді: куди «стукати», щоб почули і покарали порушників | Трибуна

image
3 Жовтня 2023, 20:23
Поділитися:

Вересень 2023 видався найтеплішим за останні 140 років. Разом із сонячною спекотною погодою прийшла висока пожежна небезпека, про яку постійно повідомляли ДСНСники. Та попри постійні повідомлення, в громаді все ще продовжують спалювати суху траву, бадилля та гілля.

Хто має реагувати на такі незаконні дії, яке покарання передбачено за порушення і куди ж дівати таке «сміття» з двору та городу?

За повідомленням пресофіцерки Броварського управління поліції Київщини Анжели Гарматко, тільки у вересні до поліції надійшло 11 повідомлень про загорання травʼяного настилу в Броварському районі, за фактом яких складено 7 адмінпротоколів на фізичних осіб ( за ст. 152 КУпАП) за спалювання сміття на території домоволодінь та біля них.

Пресофіцерка додала, що матеріали по факту правопорушень направляються на адмінкомісію для ухвалення рішення. За вчинення таких правопорушень передбачено штраф від 340 до 1360 гривень.

Статистика від ДСНС

У той же час, головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Броварського РУ ГУ ДСНС Віталій Мойшевич журналістам «Трибуни» повідомив, що загалом від початку року рятувальники здійснили 243 виїзди на гасіння трав’яного настилу, ще 2 виїзди – на гасіння пожежі в лісах.

Також Віталій Мойшевич розповів, що співробітники ДСНС у Броварському районі наклали 24 штрафи за випалювання сухої рослинності (ст. 77-1), і ще 7 – за випалювання сухостою в лісових масивах (ст. 77). 17 штрафів отримали броварчани за порушення правил пожежної безпеки.

Покарання за спалювання рослинності: від 1530 грн до 10 років ув’язнення

Нагадаємо, 13 квітня 2020 року Верховна Рада України внесла зміни до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах складає:

 для громадян: від 90 до 270 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1530 – 4590 грн);
 для посадових осіб: від 270 до 900 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (4590 – 15300 грн).

Штраф за знищення або пошкодження лісу через необережне поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі складає:

для громадян: від 270 до 900 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (4590 – 15300 грн);
 для посадових осіб: від 630 до 1800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (10710 – 30600 грн).

Відповідно до статті 77-1 КУпАП,  штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, складає:

 для громадян: 180 – 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн);
 для посадових осіб: 900 – 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15300 – 21420 грн).

Ба більше, згідно зі ст. 245 Кримінального кодексу України, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом, караються:

штрафом від 5400 до 9000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (91800 до 153000 грн);
або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років;
або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, караються:

 позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Спалювання сухого листя, трави, бадилля заборонено і на території приватних домоволодінь! Якщо ви стали свідком такого порушення, потрібно зафільмувати подію і викликати поліцію. Навіть якщо до приїзду поліціянтів несвідомі громадяни загасять вогнище, за допомогою відео ви зможете підтвердити факт порушення і таким чином вбережетесь від звинувачень у хибному виклику.

Що ж робити із опалим листям?

На дворі жовтень, а, отже, опалого листя скоро буде багато, а палити його не можна. Аби не шкодити довкіллю, компостуйте органічні залишки рослинності!

Також у Броварській ОТГ є послуга із вивозу гілля та опалого листя. Послуга – безкоштовна. Щоб скористатись нею, достатньо залишити заявку в Броварському контакт-центрі (тел.: 04594-6-11-11; 067-483-43-68; 093-170-82-92).

Тільки за вересень працівники КП «Бровари-Благоустрій» виконали 60 заявок на вивезення гілля, і 3 заявки на вивезення опалого листя. Про це повідомила керівниця контакт-центру Яна Івасик.

Для того, щоб скористатись послугою, потрібно пам’ятати, що опале листя має бути складоване в мішки, а гілки акуратно складені і довжиною не більше 1,5 метрів. Лишати їх потрібно біля дороги, де комунальникам буде зручно їх забирати і вантажити.

Важливо, що бадилля і зілля не вивозять, а, отже, компостування – ідеальне вирішення цієї проблеми.

У відділі інспекції та контролю повідомили, що протягом року не отримували звернень від громадян зі скаргами на спалювання сміття чи сухої рослинності, але якщо такі звернення будуть –  спеціалісти реагуватимуть і складатимуть відповідні протоколи на порушників.

А, отже, не будьте байдужими, повідомляйте про паліїв, аби запобігти нанесенню шкоди довколишньому середовищу, екосистемі і власному здоров’ю.

Бережіть себе і довкілля!

Читайте також:

Штраф за водіння в стані сп’яніння: які хитрощі використовує поліція – роз’яснення адвоката

Зарплати в конвертах: неочікувані перевірки та шестизначні штрафи

За ігнорування запиту від «податкової» можна отримати штраф у декілька десятків тисяч гривень

Скільки держава компенсує за електрику

Джерело: Трибуна – Бровари