Соціальний захист та майбутнє пенсійне забезпечення залежать від свідомої громадянської позиції самих працюючих

image
29 Вересня 2023, 16:20
Поділитися:

Головне управління ДПС у Київській області нагадує громадянам, що їхній соціальний захист та  майбутнє пенсійне забезпечення  залежать, перш за все, від свідомої громадянської позиції самих працюючих.

Кожен працюючий має звернути увагу на оформлення його трудових відносин з роботодавцем відповідно до чинного законодавства та перевірити, чи роботодавець задекларував трудові відносини з ним.

Для цього можна скористуватись порталом  електронних послуг Пенсійного фонду України: portal.pfu.gov.ua або завантажити мобільний додаток «Пенсійний фонд».

Авторизуйтесь:

за КЕП- для власників кваліфікованого електронного підпису;

за Gov ID – за допомогою Bank ID Mobile ID

за логіном – необхідно звернутись до територіального органу Пенсійного фонду  України.

Оберіть розділ «Дані з Реєстру застрахованих осіб» де зберігаються:

Персональні дані

Заробітна плата

Електронна трудова книжка

Листки непрацездатності.

Актуалізуйте дані у разі відсутності даних або необхідності їх оновлення: заповніть Анкету для зміни даних в  Реєстрі застрахованих осіб, додавши необхідні документи.

Надайте згоду на дистанційне інформування  за телефоном або електронною поштою – і будете щомісячно отримувати повідомлення про сплачений ЄСВ роботодавцем і майбутній страховий стаж.

Пам’ятайте! Небезпека тіньової зайнятості та незадекларованої заробітної плати полягає не лише в тому, що бюджет недоотримує кошти у вигляді несплачених податків та внесків до фондів соціального страхування, зокрема до Пенсійного фонду, але й у тому, що громадяни ризикують втратити право на пенсію або її частину, оскільки при нарахуванні  пенсії враховується розмір заробітної плати та страховий стаж, протягом якого така особа  (її роботодавець) сплачували єдиний соціальний внесок.

Важливо, щоб громадяни усвідомили, що згода отримувати зарплату «в конвертах» позбавляє їх соціального захисту. Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії. Погодившись отримувати зарплату «в конверті», громадяни не тільки сприяють розвитку «тіньових» схем оплати праці, а й позбавляють себе соціальної захищеності, бо пенсії та інші соціальні виплати отримують тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

У разі, якщо найманому працівникові ставляться позначки про неповний робочий день і виплачується зарплата менше мінімального розміру, або з ним взагалі не оформлюють трудових відносин, – це роботодавці намагаються уникнути витрат на фонд оплати праці. У таких випадках працівникам не зараховується виробничий стаж взагалі, або частково. Майбутні пенсіонери втрачають право на призначення гідної пенсії,  нинішні – на перерахунок уже призначеної.

Шановні громадяни! Вирішити проблему можна лише спільними зусиллями, тому звертайтеся до контролюючих органів та повідомляйте про проблеми, які пов’язані з застосуванням трудового законодавства!

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: [email protected]
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів