Соцдопомога сім'ям з дітьми-інвалідами: розміри виплат

image
29 Січня 2019, 15:05
Поділитися:

Законом України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» передбачено надання державної соціальної допомоги дітям-інвалідам віком до 18 років.
При цьому дітям-інвалідам, які втратили одного з батьків та мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу, виплати призначаються одночасно.

Розмір державної соціальної допомоги з 01.01.2019 дітям з інвалідністю до 18 років становить 1497,00 грн.

У разі, якщо один з батьків не працює, до державної соціальної допомоги встановлюється надбавка на догляд:

дітям з інвалідністю підгрупи А – в розмірі 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до 6 років – 1626,00 грн; від 6 до 18 років – 2027,00 грн);
дітям з інвалідністю - в розмірі 50% прожиткового  мінімуму для дітей  відповідного віку (до 6 років – 813,00 грн; від 6 до 18 років – 1013,50 грн).

Розмір допомоги дітям з інвалідністю з надбавкою на догляд складає:

на дітей-інвалідів підгрупи А: віком до 6 років – 2673,90 грн; віком від 6 до 18 років – 3074,90 грн.
на інших дітей-інвалідів: віком до 6 років – 1860,90 грн; віком від 6 до 18 років – 2061,40 грн.

Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом призначається:

одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які не працюють, не навчаються (крім заочної форми навчання), не проходять службу, не займають виборну посаду і фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом;
одному з батьків, усиновителів, опікуну, піклувальнику, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку; у відпустці у зв`язку з вагітністю та пологами; у відпустці без збереження заробітної плати, у разі якщо дитина-інвалід потребує домашнього догляду, і вони фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом.

Одинокій матері (одинокому батьку) надбавка на догляд за дитиною-інвалідом призначається незалежно від факту роботи, навчання, служби.

З метою посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами, Верховної Радою України 17.05.2016  прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами та інвалідами I групи», яким передбачається з 1 січня 2017 року призначення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи А одному з батьків, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, усиновителів, опікуну, піклувальнику незалежно від факту роботи, навчання, служби. 

Усі сім’ї, в яких виховуються діти-інваліди підгрупи А, будуть отримувати державну соціальну допомогу з надбавкою на догляд.

З 1 січня 2017 року призначення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи А було проведено автоматично по діючим особовим справам, без додаткового звернення до управління.
Читайте також: До кого звернутися за актом обстеження житлово-побутових умов проживання
Джерело: 04597.com.ua

Джерело: Новости Ірпеня