Солодкі напої підвищують ризик передчасної смерті – нові дослідження
Регулярне вживання солодких напоїв підвищує ризик не тільки карієсу, ожиріння і діабету ІІ-го типу, але також серцевих захворювань і передчасної смерті, – попереджає Life Pravda.
«Можливо, ви стикалися з повідомленнями, які виправдовують споживання цукру. Компанії, які виробляють харчові продукти і напої з цукром, хотіли б, щоб ви вірили, що хвороби, пов’язані з цим інгредієнтом, є наслідком переїдання, а не споживання цукру. Не вірте їм», – пише The New York Times.
Наприклад, дослідження, фінансовані таким бізнесом, виявили, що фруктоза не є більш небезпечною, ніж глюкоза. Для непрофесіонала ці результати можуть здатися переконливими, але вони рідко витримують незалежну наукову перевірку.
Нові звинувачення щодо підсолоджених напоїв розпочалися в квітні цього року з публікації в журналі Circulation Американської асоціації серця. У дослідженні вивчали причини смерті 37 716 чоловіків і 80 647 жінок, у яких початково не було серцево-судинних захворювань.
Вчені виявили, що смертність від серцево-судинних захворювань була на 31% вищою, а загальний рівень смертності зріс на 28% серед тих, хто вживав два або більше підсолоджених цукром напої в день, порівняно з тими, хто їх пив рідко.
Ще одне дослідження виявило, що регулярне вживання не тільки напоїв із додаванням цукру, а й натуральних солодких фруктових соків підвищує ризик передчасної смерті на 44%. Тому небезпека для здоров’я не лише у підсолоджених напоях, які часто містять кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози. Натуральні апельсинові, яблучні чи виноградні соки і напої, підсолоджені медом, також небезпечні.
Крім того, ризики для здоров’я пов’язані саме з переїданням продуктів, до яких цукор додають. До них не належать продукти, які одразу містять цукор, як-от фрукти, овочі чи молоко.
Небезпечними можуть бути і оброблені тверді продукти, навіть ті, які не мають солодкого смаку. У дослідженнях, проведених серед молодих людей, ризик розвитку серцевих захворювань і каменів у нирках зростав прямо пропорційно кількості спожитого ними кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози.
Після вживання фруктози дослідження мозку показали, що люди позитивно реагують на фотографії смачних продуктів, як-от печиво, цукерки і морозиво.
Тому вчені радять скоротити споживання продуктів із вільним цукром на дві третини.
Джерело: Трибуна Бровари