Союз Київ – Бориспіль: агломерація по-французьки

image
22 Лютого 2019, 15:57
Поділитися:

КМДА прагне об’єднати столичні міста-сателіти до 2025 року під величезним транспортним і управлінським куполом, мовляв, від цього виграють всі: місцеве самоврядування і населення. Лист-пропозицію щодо створення нової великої адміністративної одиниці отримав і Бориспіль. Яка офіційна позиція столиці і Бориспільської міської влади, дізнавалися «Вісті».

Київ пропонує
У 2018-му році в КМДА гучно заявили про перспективність агломерації навколо столиці, бо 15 грудня 2017 року комісія Київради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків погодила проект рішення № 08 / 231-2656 / ПР від 26 листопада «Про ініціювання створення місцевої асоціації «Київська агломерація». Проект назвали «Великий Київ» за аналогією з Метрополією Великого Парижа.
Увійти до складу агломерації столична влада запропонувала 10 містам (Бориспіль, Боярка, Бровари, Буча, Васильків, Вишгород, Вишневе, Ірпінь, Обухів, Українка), 8 селищам(Ворзель, Глеваха, Гостомель, Калинівка (Броварський район), Калинівка (Васильківський район), Коцюбинське, Козин, Чабани) та понад 50 селам.

«Європейський досвід показує, що активна робота над створенням агломерації займає 5 років при наявності підтримки і знизу, і зверху. Зараз йде процес децентралізації, тому при створенні управлінської структури має бути встановлено чітке розмежування прав і обов’язків», — пояснив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник

у лютому 2019 року в інтерв’ю UBR. Чиновник висловлює припущення, що без прийняття окремого закону про агломерацію Великого Києва не обійтися, хоча паралельно і можна будувати проекти генерального плану розвитку агломерації. За його словами, є ймовірність, що для створення агломерації можуть вносити зміни і доповнення до Конституції України. Взагалі у КМДА відзначається, що проектом передбачено не поглинання Києвом сателітів, а взаємовигідна співпраця. На думку київської влади, об’єднання столиці з прилеглими територіальними громадами дозволить залучити інвестиції, прискорить економічний і соціальний розвиток територій, а також покращить транспортне сполучення між ними. При цьому повноваження органів місцевого самоврядування залишаються такими ж, як і до вступу в асоціацію. Статус населених пунктів теж не змінюється, а кордони об’єднання є умовними і не збігаються з адміністративно-територіальним поділом. У агломерації, як правило, діє єдиний порядок планування території та економічного розвитку, культури і туризму, створення і використання загальної системи комунальної інфраструктури (водопостачання, каналізації, поводження з відходами тощо).

«Досвід створення Великого Парижа показав, що агломерація економічно вигідна для всіх учасників: жителів, муніципалітетів, бізнесу — для всіх це повинно стати вигідним бізнес-проектом», — переконаний перший заступник голови столиці.

Бориспіль думає
Анатолій Федорчук, Бориспільський міський голова, на запитання «Вістей» стосовно можливого входу міста в столичну агломерацію, схвально відгукнувся про ідею КМДА.

«19 лютого ми дали офіційну відповідь Київському міському голові Віталію Кличку щодо його пропозиції спільного розвитку території, де висловили три головні проблеми Борисполя, які, цитую, «потребують партнерського вирішення: будівництво сміттєпереробного заводу, будівництво об’їзної дороги навколо Борисполя, завершення будівництва очисних споруд».

На думку Федорчука, якщо велика агломерація буде на партнерських засадах, то глобальні потреби столичного регіону, особливо екологічні і транспортні, можна буде вирішувати спільно, виділенням коштів із місцевих бюджетів у складчину, опираючись на уже існуючий європейський досвід, наприклад Парижу. Однак, зазначив, що ідея Києва хороша, але поки конкретики немає, питання опрацьовується.

У Києві 21 лютого відбулась зустріч голів міст-супутників Києва, де обговорили проблеми та умови утворення агломераційного союзу. За словами Анатолія Федорчука, він особисто не зміг бути присутнім, Бориспіль представляв один з його заступників. Більш детально про зустріч читайте згодом.

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама