Сміття і заводи: 5 змін до законодавства, які розчистять українські полігони

image
30 Вересня 2019, 17:30
Поділитися:

В Україні надзвичайно гостро стоїть питання переробки та утилізації сміття. Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв зауважив, що система ефективної та правильної переробки сміття не здатна запрацювати без відповідних законодавчих змін.

-Я це стверджую, спираючись на кілька років досвіду столиці. Ми провели чи не перший в Україні конкурс із метою залучити інвесторів у будівництво сміттєпереробного заводу, однак без створення сприятливого підґрунтя для розвитку галузі українські міста не становитимуть інтересу для міжнародних компаній, – зазначив Петро Пантелеєв.

Про це він наголосив під час відкриття Першого муніципального форуму з питань поводження з побутовими відходами Waste Forum Kyiv 2019, що об’єднав більше 20 спікерів, зокрема з Польщі, Литви, Франції ті наших країн, а також понад 200 учасників з усієї України. Про це повідомляє прес-служба КМДА.

Петро Пантелеєв навів п’ять ключових пропозицій змін чинного законодавства.

Перше. Скасування податку на додану вартість на вторинну сировину, що поступово налагоджуватиме економіку роздільного збору і збільшуватиме обсяги відходів, які перероблятимуться.

Друге. Поки захоронення є дешевим способом утилізації сміття, конкурувати з ним неможливо. Необхідно збільшувати податок на захоронення відходів, адже це застарілий та неефективний метод, що негативно впливає на навколишнє середовище.

Третє. Екологічний податок необхідно спрямувати на рівень громад. Кошти екологічного податку мають іти за призначенням – на правильне утримання і рекультивацію полігонів, створення нових переробних підприємств тощо.

Четверте. Необхідно впровадити фінансову відповідальність виробників тари й упаковки. Адже у вартості упаковки має закладатись вартість її подальшої переробки. І логічно, що за цю переробку мають платити підприємства, що на цьому заробляють.

П’яте. Гарантії інвесторам з переробки сміття від муніципалітетів. Як вже було зазначено, Київ безуспішно провів конкурс на залучення інвестора. Без відповідного механізму гарантій обсягів відходів і сталої ціни, інвестори не зайдуть в Україну, що має бути змінено.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ