«Смертельне» харчування: Супрун розповіла про правильний раціон

image
10 Квітня 2019, 17:54
Поділитися:

Неповноцінне харчування спричиняє більше смертей у всьому світі, ніж куріння, високий тиск та будь-який інший фактор ризику. Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун з посиланням на результати великого дослідження стосовно впливу харчування на здоров’я.

За її словами, кожна п’ята смерть у світі трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу.

 

Що радять фахівці?

 

  • Споживати щонайменше 200-300 грамів фруктів на день. Натомість більшість людей виконує лише третину норми — 94 грами. Якщо порівнювати, то це дуже маленьке яблуко.
  • Денна норма цільнозернових продуктів становить 100-150 грамів, але «нормою» для багатьох людей є 29 грамів на день. Тож фахівці радять споживати 3-5 шматочків цільнозернового хліба.
  • Солі варто споживати не більше 3 тисяч мг на день, краще ще менше. Але ця норма зазвичай перебільшується у 2 рази.
  • Норма насіння і горішків на день дорівнює 16-25 грамів. Натомість багато людей їдять всього 3 грами — це половина волоського горіха.
  • 290-430 грамів овочів на день. За розміром це приблизно 5-7 середніх морквин. Але більшість людей їдять близько 190 грамів — це як три невеликі морквини.

 

– Додайте до цього безконтрольне вживання висококалорійної та жирної їжі, газовані, солодкі напої, солодощі, регулярні малопоживні перекуси та переїдання. Як наслідок — у 2017 році 11 мільйонів або 22% всіх смертей серед дорослих пов’язані з поганим харчуванням та недостатнім споживанням вище перелічених продуктів. Такі результати свідчать, що ми маємо звертати набагато більше уваги до харчування, аніж ми звикли. І тут вислів «ми те, що ми їмо» набуває важливого значення, – розповідає Супрун.

 

Що робити, аби покращити свій раціон?

 

  • Зменшуйте споживання солі.

Обирайте продукти зі зниженим вмістом солі, читайте етикетку — якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст. Замініть сіль на прянощі та намагайтесь готувати вдома — це найкращий спосіб контролювати кількість спожитої солі.

 

  • Обирайте цільнозернові продукти на заміну хлібу з білого борошна чи батону.

Надавайте перевагу цільнозерновому борошну, хлібу із цільного зерна, цільним крупам з високим вмістом клітковини та макаронним виробам з борошна грубого помолу.

 

  • Їжте більше овочів та фруктів.

Обирайте свіжі або заморожені фрукти. Натомість зменшуйте споживання або уникайте овочів з вершковими соусами, смажених або панірованих, консервованих фруктів в сиропі, заморожених фруктів з цукром.

 

  • Не їжте багато цукру.

Середня добова норма доданих цукрів має бути не більше 32-50 грамів. Це приблизно 10 чайних ложок. Але краще взагалі мінімізувати його споживання — не додавати цукор до чаю чи кави. Якщо ж додаєте цукор — не їжте додатково солодощі.

 

  • Контролюйте розмір порції.

Скільки ви їсте, так само важливо, як і те, що ви їсте. Щоб зменшити ризики переїдання — слідкуйте за розміром порцій різних продуктів. Розмір може змінюватись залежно від індивідуальних особливостей або харчових рекомендацій, яких ви дотримуєтеся.

Нагадаємо, міфи та реальність: уся правда про туберкульоз.

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ