«Смерділо лайном і блювотинням». Чи причетна птахофабрика до смороду в Броварах?

image
13 Серпня 2019, 19:41
Поділитися:

Учора ввечері, 12 серпня, соцмережі Броварів почали «розриватися» від повідомлень про нестерпний сморід, що надходив у помешкання із вулиці. Дописи та коментарі надходили від свідків із різних куточків Броварів. Хтось порівнював запах із випорожненнями, хтось – із блювотинням. Уже за декілька годин сморід розвіявся. Але що ж це було? І мешканці Броварів і чиновники міської ради у причині смороду підозрюють «Птахофабрику Київську» на Броварському проспекті.

Перші повідомлення про нестерпний сморід почали з’являтися близько 22:00, його відчули і журналісти «Трибуни». Уже через декілька годин запах розвіявся, однак частина дописувачів продовжувала повідомляти про нього навіть сьогодні зранку. Серед можливих «підозрюваних» називали і Бортницьку станцію аерації, і Промвузол Броварів, у якому неодноразово фіксували спалювання різного сміття. Однак цього разу більшість схилялась саме до птахофабрики на трасі між Києвом і Броварами.

Головний вхід на фабрику закритий на замок у робочий час

І підстави для таких підозр все-таки є. По-перше, у літній сезон протягом багатьох років саме біля птахофабрики можна час від часу відчути різкий сморід, схожий запах пташиного посліду або мертвих тварин. По-друге, вчора сморід відчули й у Києві – на Лісовому масиві, Воскресенці, Троєщині, тобто недалеко від птахофабрики. Принаймні це підтверджує низка опитаних нами Фейсбук-користувачів.

Такої самої думки притримуються і в Броварській міській раді. Головний еколог міста Юрій Жимайлов зазначив, що у вчорашньому смороді підозрюють саме птахофабрику. Водночас чиновники нічого остаточно не стверджують і не вказують на можливі конкретні причини і способи забруднення повітря. Зі слів можновладця, ніяких перевірок чи досліджень учора фахівці не здійснювали – лабораторія просто не встигла би зробити заміри, адже смерділо лише годину-півтори.

Юрій Жимйлов

Тим часом «Птахофабрика Київська» мовчить: на жоден із вказаних у інтернеті телефонів підприємства журналісти не додзвонилися, тож у робочий час направились безпосередньо на фабрику. Із працівників знайшли лише охоронців, які, порадившись, повідомили, що керівництво відсутнє. На прохідній пообіцяли передати телефон журналіста директору, однак протягом дня із представником преси на зв’язок не вийшли.

Нагадаємо, протягом тривалого часу жителі Броварів скаржаться на забруднення повітря. Зазвичай вказують на Промвузол і приватний сектор міста. Час від часу активістам вдається знаходити осередки займань, зокрема, побачили і спалювання шин. Зі слів Юрія Жимайлова, на Промвузлі – це закинена територія підприємства, де місцеві жителі періодично спалюють сміття. А активісти звинувачують місцеві підприємства.

Фото – Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари