“Слуги народу” пропонують Раді дозволити будувати НВМК на Київщині без містобудівних обмежень

image
6 Вересня 2023, 16:22
Поділитися:

6 вересня 2023 г. 16:22

Група нардепів зі “Слуги народу” внесла до Верховної Ради (ВР) проект закону, що дозволяє проектування Національного військового меморіального кладовища (НВМК) без одержання містобудівних умов та обмежень (МУО) забудови земельних ділянок. НВМК, згідно рішенню уряду, постане на території Гатненської сільської територіальної громади (Фастівський район Київщини).

Про згадану законодавчу ініціативуKВ дізналася зі змісту законопроекту №9676 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища”, зареєстрованого у ВР 4 вересня 2023 року народним депутатом Артемом Дубновим (на фото; обраний у 213 окрузі Києва – Троєщина) та іншими нардепами з фракцій “Слуга народу” та “Батьківщина”.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Законопроектом передбачено, зокрема, проектування НВМК без одержання МУО забудови земельних ділянок; можливість вилучення лісових земель для будівництва та експлуатації НВМК без відшкодування втрат лісогосподарського виробництва та збитків землекористувачам, які належать до державної та комунальної власності; можливість перепоховання на НВМК Героїв України, яких, починаючи з 2014 року, нагороджено орденом “Золота Зірка”, а також перепоховання видатних борців за незалежність України у ХХ столітті (за рішенням та у порядку, визначеному Кабінетом міністрів).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Крім цього, пропонується встановити, що оцінці впливу на довкілля не підлягає діяльність зі зміни цільового призначення особливо цінних земель та інша діяльність, пов’язана з будівництвом та експлуатацією НВМК.

Дозволяється можливість припинення права постійного користування, зміна цільовогопризначення земельних ділянок без дотримання вимог Земельного кодексу щодо необхідності погодження зміни цільового призначення земельних ділянок із землекористувачами.

Якщо знадобиться, то, згідно проекту закону, навіть землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення й землі історико-культурного призначення можна буде вилучати без погодження з парламентом.

Замовником проектування, будівництва та подальшого утримання пропонується визначити Мінветеранів (“державну установу або державне підприємство, що належить до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни”).

Як інформувала KВ, 21 серпня 2023 року Кабмін схвалив реалізацію до 30 липня 2025 року експериментального проекту з проектування НВМК.

Згідно постанови, місцезнаходженням НВМК буде Гатненська сільська територіальна громада Фастівського району Київської області, на земельних ділянках площею 258,7 га і 7,9 га (хоча раніше, навесні, ВР прийняла так і не підписаний Президентом законопроект, що передбачав будівництво НВМК на Броварському проспекті у Дніпровському районі міста Києва).

Читайте: Уряд схвалив проєктування Національного військового меморіального кладовища в Фастівському районі Київщини

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона