Слідами Супрун: закриття терапії, ремонт туалету і багато аптек

image
9 Травня 2019, 11:59
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Травень 9th, 2019

30 квітня Бориспільську районну лікарню (тепер КНП «БЛІЛ») неочікувано відвідала в. о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Що зміниться у медзакладі після візиту чиновниці, дізналися «Вісті».
Причини візиту

2018-й керівництво району оголосило роком медицини на Бориспільщині, проте результати досягнутого за цей період вражають не всіх. Уляна Супрун на своїй сторінці в соцмережах написала, що з приводу БЛІЛ отримує негативні відгуки, особливо про стан лікарні, тому вирішила перевірити медзаклад в Борисполі особисто. Найбільше Супрун стурбувала інформація про погані умови в терапевтичному відділенні.

Проблема відома, а результату нема

Про занедбаний стан терапевтичного відділення відомо районній і міській владі, Департаменту охорони здоров’я Київської ОДА, губернатору, а тепер і профільному міністерству. Нагадаємо, губернатор був з візитом у відділенні і за його вказівкою до БЛІЛ було направлено комісію із перевіркою. Після ревізії лікарні на сайті Департаменту було розміщено повідомлення про жахливий стан медустанови, у терапевтичному відділенні виявили інфекційні палички тощо. Як результат, далі гучних заяв справа не зрушилася — губернатор ще не раз приїздив до Борисполя, проте не поцікавився станом проблемного відділення. Висновки перевірки теж досі не оприлюднювалися офіційно. «Вісті» направили запит до Департаменту охорони здоров’я КОДА про результати перевірки БЛІЛ, але поки відповіді немає.

Владні твердження

Заступник голови РДА Сергій Білецький розповів, що фінансування, яке виділяється із держбюджету на лікарню, вистачає лише на існування медзакладу, але ніяк не на його розвиток. «На 2019 рік з району на БЛІЛ перераховано 35 842 585 грн і ще додатково 46 271 800 грн. Окрім того, лікарня отримує дотацію на погашення комунпослуг у розмірі 2 030 021 грн», — пояснює Білецький, уточнюючи, що державна субвенція від міста Бориспіль на фоні цих сум становить в рази меншу цифру — 44 299 800 грн.

Нагадаємо, керівник Бориспільської РДА Олександр Туренко раніше повідомляв, що у 2018 році на реалізацію вторинної медичної ланки (ЦРЛ), а також на розвиток первинної медицини, район виділяв 90 млн грн.

Ремонт триває

Після візитів високих чиновників істотних зрушень чи покращення стану терапевтичного відділення та усієї лікарні не відбулося. Після поїздки Уляна Супрун написала, що у медзакладі Борисполя ремонтують терапевтичне відділення, щоправда, лише туалет. «На решту не вистачає виділених районним бюджетом коштів», — пише Супрун на своїй сторінці.

Дійсно, у терапевтичному відділенні чотири тижні поспіль проводиться капремонт туалету, нині роботи завершуються: вже замінено каналізаційну систему, встановлено нові двері, стіни облицьовано кахлями, буде три нові унітази. На жаль, жодних інших ремонтів у відділенні поки не проводиться.

На час ремонту пацієнтів з терапевтичного перевели у інші відділення лікарні: кардіологічне, реанімаційне та у стаціонар гінекології. Станом на 7 травня терапевтичних хворих налічується 26 осіб.

Завідуючий терапевтичним відділенням Віталій Нечипоренко говорить, що капремонт для приміщення 50-х років будівництва – не вихід із ситуації. «Це приміщення без несучих стін, майже без фундаменту і тріщить по швах, тому потребує альтернативи. Капремонт тут нераціональний», — стверджує Нечипоренко.

Помітні аптеки

Уляна Супрун, крім іншого, помітила велику кількість аптек у БЛІЛ, про що й написала в Фейсбук, цитата: «На території медзакладів багато аптек та оголошень про них. У кожну аптеку черга. Знайти аптеку за цими оголошеннями значно легше, ніж те чи інше відділення. Можна багато зрозуміти про керівництво закладу, в якому всі дороги ведуть до аптек».

У приміщенні БЛІЛ наразі працює п’ять фармацевтичних пунктів, де відрізняються ціни на медпрепарати, а вартість ліків завищена у порівнянні з аптеками за межами лікарні, але бізнес на ліках процвітає. Натомість орендовану площу під аптеки варто використовувати раціональніше, приміром, для облаштування медкабінетів, наприклад, розширення потребує приймальне відділення.

Підсумок побаченого

«Влада Бориспільського району має серйозно подумати щодо власних пріоритетів. Якщо не інвестувати в медичну структуру і не створювати простір, в якому і пацієнтам, і медикам буде комфортніше — не можна говорити про реальну турботу про людей…

Після вихідних окремо запропонуємо відповідальним посадовим особам свою допомогу з пошуку шляхів вирішення усіх проблем», — підсумувала в.о. міністра Уляна Супрун на своїй сторінці.

Джерело: Вісник Переяславщини