Складний відсоток або капіталізація – міф чи реальність? | Трибуна

image
9 Липня 2020, 19:57
Поділитися:

Поліна ТрофименкоПоліна ТрофименкоАвторка – Поліна Трофименко, фінансова консультантка в сфері убезпечення життя

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

 

Чому я вирішила поговорити саме про складний відсоток? Тому що це один із потужних інструментів для збереження своїх  коштів. Багато хто говорить про те, що його переоцінюють і він не такий вже й дивовижний. Тому забігаючи наперед хочу сказати: це один із багатьох інструментів помноження нашого капіталу, і ні в якому разі не варто сподіватися лише на нього. Але він є базовим, якщо ви вирішили заощадити на довгострокову мету, до прикладу, на навчання дитині або на пенсійне забезпечення. Чому? Розбираймося далі.

Навіщо потрібен складний відсоток? Як він впливає на наші гроші?

Ми живемо в світі миттєвого задоволення. Ми хочемо все зараз. Ми не встигаємо чекати. Наш світ змінився для того, щоб задовольнити наше необґрунтоване бажання отримати те, що ми хочемо негайно. Наші кредити на автомобіль затверджуються протягом декількох хвилин, листи надсилаються миттєво, а банки готові віддати нам гроші, доки ми сидимо на дивані. Всі ці дії займають лише кілька секунд. І цей прогрес дивовижний. Але… Це призводить до того, що ми швидко та без роздумів витрачаємо так важко зароблені гроші. Ми забуваємо, що поліпшення потребує часу, і не варто сподіватись, що ми будемо успішними весь час.

Три прості кроки до фінансової незалежності, які ви навряд колись зробите

Складний відсоток – один із найкращих способів зробити так, щоб наші гроші працювали для нас, допомагаючи швидше досягти своїх цілей. Він може збільшити невеликі гроші на велику суму за 15, 20 і більше років. І нам не потрібно бути інвестором, щоб скористатися цим – кожен, хто може відкласти гроші, може отримати вигоду від складних відсотків.

Що таке «активи» та «пасиви» і як вони допоможуть ніколи не працювати

Щоб максимально використати складні відсотки, можна почати зі скромного депозиту в розмірі 5 000 гривень. Обмежимо будь-яке зняття коштів із нього (це найскладніше). Отримуємо 10% відсотків по ньому (ставка банку), що додаються щороку. Сьогодні відсотки заробляються на початкових 5 000 гривень. Однак через рік відсотки «накапають» на початковий внесок плюс відсотки, отримані за попередній рік. Оскільки цей цикл триває з року в рік, гроші зростають швидше за певний проміжок часу. Чим він більший – тим більші гроші ми отримуємо. Тож починати треба якомога раніше!

Як робити розумні інвестиції. Початок

Навіть якщо ми не можемо внести додаткові гроші на свій рахунок, наш баланс продовжує зростати, оскільки відсотки складаються і надалі. І тут криється одна із переваг складного відсотка – ми лише набираємось терпіння, все інше для нас робить та фінансова установа, яку ми обрали (яку саме обрати і як – будуть матеріали далі). Але про переваги та недоліки далі.

Як максимально використати складний відсоток?

Щоб отримати максимальну користь від рахунку зі складними відсотками, варто заощаджувати якомога раніше та уникати зняття коштів.Будьмо в курсі щорічного зростання. Довіряймо лише тим установам, які згодяться надавати вам доступ до вашого балансу щороку.Депозитуймо, що можемо. Оскільки складні відсотки допомагають нашим грошам заробляти гроші, ми можемо збільшити свій прибуток за допомогою звичайних внесків до балансу заощаджень.Уникаймо комісій. Багато банків вкладають приховані комісії на користування рахунком і вони можуть бути дуже суттєвими. Тож перевіряйте як саме вигідно робити внески та не переплачувати на комісіях банку.

Як копійки перетворюються на гривні або Шість простих правил заощаджень

Які плюси і мінуси складних відсотків?

Складний відсоток – неймовірна користь. Але це лише один елемент, який слід враховувати, відкриваючи ощадну програму або рахунок.

Варто відмітити окремим рядком такий факт, як доступність. Чому? Тому що найбільший ворог своїм грошам – ми самі. Багато ощадних рахунків зі складними відсотками дозволяють вам зняти або внести депозит, коли вам потрібно. Це означає, що ви можете заощадити та все ще легко отримати доступ до своїх грошей в екстрених випадках.

Але тоді втрачається сама суть такого заощадження – при найменшій нагоді гроші будуть витрачені. Мета теж втрачається і треба починати все спочатку. Треба пам’ятати: щоб не відбувалося зараз, кінцева довгострокова мета нікуди не пропаде. Нам все одно потрібні гроші на пенсію або на навчання дитини. Тож обираймо такі установи, де гроші зняти не так легко.

Фінансова грамотність: як використати кризу собі на користь

Плюси:

Гроші зростають без нашої участі, нам не треба бути крутими інвесторами.Легкий початок – можна почати з невеликої суми, непотрібна велика сума грошей, як на купівлю нерухомості або відкриття власного бізнесу.Збільшений заробіток. При складних відсотках ваш прибуток зростає експоненціально – до тих пір, поки ви не знімете кошти.Додавати зручну для нас суму можна регулярно в залежності від наших можливостей.

Мінуси

Зниження ставок. Річні процентні ставки можуть бути не настільки великими, як нам би того хотілося, тому для довгострокових рахунків на 10 і більше років є закріплений державою мінімальний відсоток.Доступність коштів. Як ми говорили вище, для деяких людей відкритий доступ до заощаджень є недоліком. Ви можете легко дістатися до них для щоденних потреб, закінчивши втратою частини заробітку від відсотків.

Щоб мрія стала реальністю: 5 кроків до встановлення фінансової мети

Пам’ятаймо! Ми кладемо гроші на ощадний рахунок і не розраховуємо подвоїти їх за ніч. Якщо наша мета не на один десяток років, то варто використовувати силу складних відсотків та час, щоб повільно, але впевнено нарощувати свій капітал. Починаймо якомога раніше, відкриваймо рахунок на більшу кількість років, але сума при цьому повинна бути комфортною для нас!

У наступному матеріалі ми розберемо, яким банкам варто довіряти і чому. Як правильно їх обирати та для яких цілей. Keep calm and save our money!

Головне фото – надане авторкою

Читайте інші матеріали авторки:

1. Інструменти для заощаджень. Як правильно обрати?

2. Сім ефективних методів для заощаджень

Post Views: 34

Monobank [CPS, API] UA

Джерело: Трибуна – Бровари