Скільки в Макарові коштують курячі яйця? – Макарів Діловий

image
14 Березня 2021, 19:23
Поділитися:

Сьогодні знову поговоримо про ціни. На цей раз об’єктом порівняння став продукт, який обов’язково знайдеться майже у кожному холодильнику країни. Як ви вже зрозуміли з назви, я маю на увазі курячі яйця.

На цей раз вирушимо у три макарівські магазини: АТБ-Маркет, Фора та Бджілка, магазин Оптовий, що по вулиці Проектній.
І маємо таку ситуацію: в АТБ десяток яєць вартує 29 грн, у Форі – 30 грн, а от у Бджілці ситуація неоднозначна.
Тут станом на 13 березня редакція видання не виявила яєць без вказаного виробника ( ті, що можна брати самому, не фасовані). Саме десяток яєць був лише з виробником. Так, яйця від виробника «Від доброї курки. Київські» обійдуться в 37,40 грн.

В Оптовому магазині ціна за 10 яєць сягнула 38 гривень. А домашні курячі яйця в Макарові коштують 50-60 гривень за десяток.
Подорожчання яєць, яке ми бачимо в торговельних мережах, зумовлено не одним фактором.

Загальна світова причина, яка штовхає вартість продовольства  та харчів (в тому числі й на соціальні продукти як от м’ясо, цукор, соняшникова олія) –  зменшення світового врожаю зернових і як наслідок – подорожчання комбікормів для тваринницьких підприємств. В Україні недоотримання врожаю призвело до зростання цін на зернові на 75-80% і відповідно – на корми для свиней та птиці на 45-50%. Комбікорми в структурі собівартості продукції тваринництва у середньому займають 65-70%, тому ми бачимо через це подорожчання виробництва.

Крім того, підвищення мінімальних заробітних плат, подорожчання енергоносіїв лягає у загальні виробничі затрати і збільшує собівартість яєць.

Внутрішня причина криється у ситуації довкола найбільшого українського виробника яєць – компанії «Авангард».

Головний редактор  AgroPolit.com Наталія Білоусова у матеріалі нагадала внутрішню структуру ринку яєць за 2020 рік.
ТОП-3 виробника яєць за минулий рік виглядають виглядають так:

25% ринку – «Авангард»20% –  «Овостар»12% –  «Інтер-бізнес».  Так, близько 1,5 року тривають судові розбірки цієї компанії з НАБУ: ми бачимо, що через ці розбірки найбільший виробник м’яса птиці та яєць не може нормально функціонувати, кредитуватися. На сьогоднішній день компанія закрила 7 своїх фабрик і звільнила 3500 працівників.
«Авангард» зменшив виробничі потужності – за рік вони скоротилися на 25%. Тим часом, аналітики прогнозують, що це ще не кінцева ціна на яйця і здорожчання триватимуть. Де купувати продукти, все-таки, вирішувати вам. А ми вас просто тримаємо в курсі, де і яка ситуація з цінами. Наразі, купити десяток яєць найвигідніше в АТБ.

В матеріалі використано інформацію https: agropolit.com/news

Джерело: Макарів Діловий