Скільки древніх трипільців жило в Обухові?

image
9 Жовтня 2022, 20:09
Поділитися:



Точніше кажучи, якою була ДЕМОГРАФІЧНА ЄМНІСТЬ долини Кобрини за часів побутування тут племен трипільської культури? (5-3 тисячоліття до н.е.)

Залишки їх (трипільців) присутності, в свою чергу, були відмічені в районі сучасних Стожар, по вулицях Київській і Робочій.

Відтак, постає питання – СКІЛЬКИ ТРИПІЛЬЦІВ МОГЛО ЖИТИ В ОБУХОВІ, ПЛОЩА КОТРОГО СЬОГОДНІ (В АДМІН. МЕЖАХ) – 24 КВ. КМ, А НАСЕЛЕННЯ 33-45 ТИСЯЧ?

Відповідь на нього (щоправда, не пряма) міститься в чудесному підручнику з “Історичного ландшафтознавства”, крізь сторінки котрого я котрий день продираюся як через джунглі.

Власне, спроба відповісти на нього була здійснена в далекому 1965 році відомим археологом С.Н. Бібіковим, котрий взяв за основу дані про 14 трипільських поселень, розташованих між ТРИПІЛЛЯМ І РЖИЩЕВИМ.

– Отже, ті 14 достатньо добре виражених і досить повно досліджених пам’яток розвинутого трипілля, що виявлені Хвойко і Пассек, і які розташовані між Трипіллям і Ржищевом, очевидно, відображають реальне число поселень, що були тут в період розвинутого трипілля, – писав він.

– Припустимо, що на відрізку Трипілля – Ржищів існувало не 14, а 15 поселень, одне з яких, за припущенням, не знайдено. Тоді на цьому відрізку, що має площу близько 400 км2 проживало не менш як 7500 чол., що відповідає 27 км2 на одне поселення, або 19 чол./км2. Цей елементарний демографічний розрахунок, очевидно, наближається до дійсності, – впевнений він.

Згодом його колега І.С. Винокуров підкоректував підхід і вказав на те, що ця ситуація можлива лише за ідеального збігу обставин — коли всі 15 поселень існували в один проміжок часу.

Уявимо ситуацію в її ідеальному варіанті.

  • Тоді виходить, що територія Обухова це, по суті, МАКСИМУМ 1 поселення.
  • 19 чоловік на кв. км перемножуємо на 22 кв. км. (здається, це з Таценками і Нещеровим). Виходить 418, заокруглимо до 400.
  • Відтак, згідно з цим підходом тогочасне трипільське населення території Обухова було приблизно в 100 РАЗ менше за сучасне (приблизно 400 проти приблизно 40 000).
  • 400 чоловік це багато чи мало? Уявімо, що середня родина це 4 чоловіки. Це 100 квартир. Результат – не дуже велика “свічка” в районі Школи-Піщаної-Автошколи.

***

Це не добре і непогано. Це припущення, котре грунтується на використанні концепції ландшафтно-господарських систем і розрахунку демографічної ємності сільськогосподарських ядер ЕЛГС (елементарної ландшафтно-господарської системи).





Source link