Скандинави діляться досвідом: як зробити життя краще

image
12 Листопада 2019, 15:40
Поділитися:

У столиці проходить виставку “Nordic Sustainable Cities”(Cталі нордичні міста), на якій представлені приклади урбаністичних рішень в нордичних містах — від сфери охорони здоров’я, безпечного й чистого транспорту, низьковуглецевих технологій, циркулярної економіки до пристосування міст до змін клімату.


На початку відвідувачам пропонують окреслити проблеми власного міста – серед них кияни називають відсутність пандусів, недостатню кільксть парків, дородньо-транспортні проблеми, екологію (забрудненість) тощо.


Міста в усьому світі мають справу зі схожими проблемами — від неекологічного громадського транспорту, забруднення повітря, затоплень, нестачі зелених зон та зон активного відпочинку до самотності серед літніх людей. 


Що менше місця стає в наших містах, то більша потреба в багатофункціональних, а не монофункціональних будівлях. Park’n’Play в Копенгагені — яскравий приклад цього. Це не просто звичайний паркінг, а ще й дитячий майданчик і тренажерний зал на відкритому повітрі. 


Найзеленіший багатоквартирний будинок у новому районі Яткясаарі в Гельсінкі випробовує інноваційний підхід, за яким зелені насадження й городи розміщують на дахах житлових будинків, а на фасаді вирощують рослини, що сприяє енергоефективності, впливає на обсяг стічних вод і створює в мешканців відчуття добробуту та згуртованості. 


Як можна помітити на виставці, велика увага приділяється вуглецю  – переходять на біовугілля, роблять будівлі вуглецево нейтральними, скорочують викиди вуглецю тощо. 

Над створенням виставки працювали Danish Architecture Center (Данія), Design and Architecture Norway (Норвегія), ArkDes&Form/Design Center (Швеція), Iceland Design Center (Ісландія) та Archinfo (Фінляндія). Україна є першою країною за межами Нордичних країн, де експонуватиметься виставка. 

Коли: до 17 листопада, 12.00 – 21.00
Де: Set, Ярославів Вал, 14 
Вхід вільний

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ