Скандальна і з порушеннями: про зовнішню рекламу кандидатів у депутати в Броварах

image
16 Липня 2019, 19:31
Поділитися:

Виборча кампанія до Верховної Ради України у розпалі, до голосування лишається менше тижня. Кандидати-мажоритарники по броварському 97-му округу один за одним вправляються в агітації: не завжди чесній і законній. Цей матеріал присвячений зовнішній політичній рекламі в Броварах: білбордам, листівкам, афішам, наліпкам тощо.

Найскандальнішою подією останніх днів можна назвати псування білбордів за Павла Різаненка та партію «Голос» по всьому 97-му округу. Свідки бачили розмальовані і закидані фарбою щити в різних куточках округу та в Києві на Броварському проспекті. Їх зробили невідомі у ніч із 13 на 14 липня.

За інформацією штабу кандидата, на деяких дошках були написані образи. Загалом таким чином зіпсували 90 % бордів. Наразі зареєстроване кримінальне провадження за п. 2 ст. 157 КК «Перешкоджання здійсненню виборчого права…», за що передбачено покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Про схожу історію раніше повідомляв кандидат Олег Іваненко. Образи проти мажоритарника з’явились на зовнішній рекламі в Броварах.

Від псування агітматеріалів перейдемо до порушень у їхньому виготовленні та використанні. Журналісти «Трибуни Броварів» зробили огляд зовнішньої реклами в Броварах. Не вся агітація за згаданого Олега Іваненка відповідає вимогам Закону. Раніше плакати з його іменем і зображенням можна було побачити на парканах, а тепер вони масово з’явились і в комунальних закладах міста – у поліклініці для дорослих, басейні «Купава», міській бібліотеці тощо.

Агітплакат просто на вході до басейну “Купава”

Такий самий плакат на вході до поліклініки для дорослих Броварської багатопрофільної клінічної лікарні

Зазначимо, згідно із ч. 5 ст. 74 закону «Про вибори народних депутатів України», розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності заборонене.

Варто зауважити, що кандидата «ловили» на схожих порушеннях і раніше, зокрема на розміщенні реклами на маршрутках. Рекламу на автотранспорті розмістив і «слуга народу» Микола Галушко. Принаймні автівка, на якій була наліплена агітація за «Зе!кандидата», згідно з інформацією у відкритих джерелах, належить його батькові. Варто звернути увагу, що жодних вихідних даних на агітації зазначено не було.

Відповідно до п. 7  ст. 69 згаданого закону, друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника, друкарню або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, яке належить партії. А також – тираж та інформацію відповідальних за випуск.

Раніше журналісти «Трибуни Броварів» помітили відсутність вихідних даних і на чисельній агітації біля «Зе!офісу».

Станом на зараз, сіті-лайти і вивіски таку інформацію мають, а от наліпки – далеко не всі.

На більшості цих матеріалів вихідні дані зазначено

Та все ж не всюди (див. ліву наліпку)

Слід зауважити, що згадані вище плакати, розтяжки за Олега Іваненка так само не містять вихідних даних. На знайдених білбордах нам вдалося роздивитися не всі позначки, адже часто друк там виконано вкрай дрібним шрифтом.

Схожа історія – і на деяких листівках-афішах. Раніше самовисуванця Олексія Здоровця «спіймали» на агітках без необхідних даних.

Однак на другій партії листівок кандидат виправився. Цього не скажеш про плакати за ще одного самовисуванця – Олега Кищука – де відсутні вихідні дані і на свіжій продукції.

Нагадаємо, позачергові вибори до Верховної Ради України відбудуться вже цієї неділі, 21 липня. По 97-му виборчому округу, до якого входять Бровари, балотуються 20 кандидатів-мажоритарників. На загальнодержавному окрузі змагаються 22 партії.

Джерело: Трибуна Бровари