Штрафи за неоновлення облікових даних не мають юридичної сили – адвокат. ВІДЕО | Трибуна

Штрафи за неоновлення облікових даних не мають юридичної сили – адвокат. ВІДЕО | Трибуна
26 Липня 2024, 21:56
Поділитися:

Броварський адвокат Ігор Липявка на своєму YouTube- каналі поділився інформацією про зміни в законодавстві щодо оновлення облікових даних. Він детально пояснив, чому штрафи за неоновлення даних будуть скасовані та які юридичні аспекти стоять за цими змінами. Це актуально для тих українців, які не встигли оновити свої облікові дані протягом 60 діб – до 16 липня 2024 року.

Штрафи за неоновлення облікових даних не застосовуватимуться через численні недоліки та проблеми в новому законодавстві, повідомляє адвокат Ігор Липявка.

«У новому законодавстві стільки проблем, що я не розумію як взагалі можна когось оштрафувати», – зазначив адвокат.

Різниця між статусами «знятий із військового обліку» та «виключений із військового обліку»

Зі слів адвоката, особи, виключені з військового обліку, не зобов’язані оновлювати свої дані. Ті, хто просто знятий із військового обліку, залишаються військовозобов’язаними та мають оновлювати свої дані.

Дані в державних реєстрах

Адвокат підкреслює, що інформація про громадян вже присутня в численних державних реєстрах, таких як «Дія» та інших держреєстрах, де зберігаються персональні дані, необхідні для ідентифікації. Це означає, що оновлення даних вручну є зайвим, адже державні органи вже мають доступ до необхідної інформації через ці реєстри.

«Якщо існують інші державні реєстри з вашими обліковими даними, ви не зобов’язані ще десь оновлювати свої дані», – наголошує адвокат.

Ігор Липявка також звертає увагу на статтю 210 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», яка регулює питання накладення штрафів. Якщо інформація про військовозобов’язаних доступна через інші державні реєстри, то оновлення даних не обов’язкове. Це означає, що накладення штрафів у такому випадку незаконне.

Критика законодавства

Адвокат також розкритикував нове законодавство за його спрямованість на наповнення державного бюджету, а не на забезпечення правової безпеки громадян. Та підкреслив, що багато українців не можуть дозволити собі сплатити такі високі штрафи, враховуючи низькі заробітні плати та пенсії.

Тож нові штрафи за неоновлення облікових даних недійсні і будь-який суд задовольнить вашу скаргу щодо їхнього оскарження, зазначає адвокат. Та закликає не звертатися до дорогих юристів для оскарження таких штрафів, адже вони неспіврозмірні з рівнем життя українців.

ФОТО – Апостроф

Читайте також:

Як отримати військовий квиток, якщо не служив в армії

Інноваційні ІТ-рішення Міноборони: броварець Олег Берестовий про Резерв+, Оберіг та Дельту

Повістка в поштовій скриньці: як діяти згідно з законом?

У всіх ТЦК запрацювала електронна черга: як зареєструватись

Джерело: Трибуна – Бровари