«Шлюб» за розрахунком: як об’єднуватимуться громади Бориспільщини, кому дістануться території із «приданим» і вигідний «контракт», та чи буде добровільна «згода сторін».

image
15 Лютого 2019, 13:33
Поділитися:

Бориспільщина досі не має жодної об’єднаної територіальної громади (ОТГ) і це питання є номер один для керівництва міста, району, сільських рад і місцевих громад. Але у процесі підготовки до необхідного об’єднання у всіх місцевих адміністрацій виникає чи то конфлікт інтересів щодо бачення поділу території, чи нерозуміння процесу, тому поки спільного консенсусу не передбачається. А самі громади поки пасивні.

ПОЗИЦІЯ БОРИСПОЛЯ .
«Поділ повинен бути цивілізованим», — коментує позицію міста Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук. Але, вважає, до цього часу йому, як міському голові, було неетично йти до сільських голів і давати пропозиції щодо об’єднання, бо є голова районної ради та голова РДА, і потрібно було разом добровільно вирішувати стратегію об’єднання у тиші кабінетів. Але цього не сталося. Мер говорить, що він особисто досі займав очікувальну позицію, і офіційний Бориспіль не робив жодних практичних кроків щодо ОТГ, хоча своє пріоритетне бачення процесу він має, і не раз його озвучував: об’єднати Бориспільщину в єдину громаду із адмінцентром у Борисполі. Також Федорчук не відкидає й інші варіанти, опираючись на методичні рекомендації уряду.

«Є методика об’єднання громад, розроблена Кабміном, вона має два важливі постулати: по-перше, об’єднання має здійснюватися навколо економічних центрів — це міста районного та обласного значення, — говорить Анатолій Федорчук. — По-друге, територіальна громада має бути такою, щоб від центру ОТГ до її останнього населеного пункту було не більше 20 км».

Є РОБОЧИЙ ПЛАН.
Співрозмовник підкреслює: «Якщо громади району висловлять бажання об’єднатися навколо Борисполя як єдиної адміністративної одиниці, що є самодостатньою, то це буде економічно обґрунтовано і виважено для регіону; від цього виграють усі громади, це була б потужна і дієва ОТГ». Також мер вважає некоректними дії окремих сільських голів, які підбурюють свої громади до об’єднання відособлено, що, вважає, є неправильним.

«Потрібно не лише рахувати бюджетні кошти, які можливо отримати від об’єднання, але й враховувати те, як житимуть бідніші села-сусіди. Якщо Гора об’єднається із Великою Олександрівкою і в них будуть мільярдні надходження до бюджету, тоді як виживатимуть села Горобіївка, Велика Стариця, які не мають нормальної дохідної частини? У створенні ОТГ потрібен державницький виважений підхід», — коментує «Вістям» Анатолій Федорчук.

Є ПОПЕРЕДНЯ СХЕМА.
За словами Федорчука, минулого тижня відбулися робочі зустрічі керівництва міста та лідерів політичних сил, що представлені у міськраді щодо ОТГ.

«Ми виробили разом «дорожню карту», щоб знати, як рухатися Борисполю до ОТГ. Це питання ще на папері, воно не узгоджене із районними керівниками, не оприлюднене громадам — це стане наступним етапом. Попередні плани такі: адмінцентр у Борисполі, до нього приєднуються найближчі сільські ради. А саме — Дударківська, Великоодександрівська, Гірська, (можливо, Щасливська), Мартусівська, Глибоцька, Іванківська і Сеньківська сільські ради. Такий варіант не порушує методику об’єднання, розроблену Кабміном», — ділиться планами міський голова, показує робочу схему і наголошує, що місто має необхідну техніку і можливості, щоб обслуговувати таку велику територію.

Є ПОБОЮВАННЯ.
Анатолій Федорчук констатує, що із боку району лунають заяви щодо об’єднання сільрад в ОТГ без Борисполя: хочуть утворити навколо території міста так званий «бублик», тобто анклав. На думку мера, такі намагання є неправильними, а їхнє втілення породить масу проблем для регіону. І наводить приклади: невирішене питання із Бориспільською ЦРЛ; площі паїв як міських, так і сільських жителів, що перетинають територіальні межі, тощо — усе це вирішить велике об’єднання навколо Борисполя.

Є ГОТОВНІСТЬ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.
Натомість міський голова заявляє, що Бориспіль спільно із громадами сіл, як майбутній адмінцентр ОТГ, готовий взяти відповідальність за розв’язання наболілих проблем — поступове закриття сміттєвого полігону, що на території Глибоцької сільради, будівництво сміттєпереробного заводу, вирішення долі недобудованих очисних споруд та призупинення скидання стоків у озера, що на території Великоолександрівської сільради. Анатолій Федорчук наголошує, що спільно вирішити проблеми, які тягнуться роками, буде легше.

БУДУТЬ ДІЯТИ.

«Маємо намір зустрітися із головою Київської ОДА та головою обласної ради, щоб донести думку Борисполя щодо державницького підходу до об’єднання, оскільки без відповідного рішення Київської облради жодне рішення щодо ОТГ на Бориспільщині не буде, далі — вердикт Кабміну, — говорить мер. — Буде зустріч із керівниками району. Також ми маємо намір іти до мешканців району і говорити з ними про свої наміри, бо села мають викривлену інформацію стосовно ОТГ. Підкреслюю, головне в процесі об’єднання — не плюсувати бюджети і «жирувати», а думати про людей і розвиток регіону», — підсумував Анатолій Федорчук.

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама