«Школа цукрового діабету» — навчитися жити повноцінно

image
27 Березня 2022, 08:53
Поділитися:

У Борисполі стартує пілотний проект «Допоможемо разом» — програма підтримки дітей Бориспільської міської територіальної громади, хворих на цукровий діабет І типу, та їх родин на 2022-2024 роки, який ставить за мету допомогти таким дітям не обмежувати себе у бажанні активно жити, навчатися і досягати успіхів. Аналогів в Україні поки не існує.

Допомогти матеріально і не тільки

На засіданні виконавчого комітету Бориспільської міської ради 14 лютого одним із питань порядку денного було схвалення програми підтримки дітей Бориспільської міської територіальної громади, хворих на цукровий діабет І типу, та їх родин на 2022-2024 роки «Допоможемо разом». Про особливості цієї програми «Вістям» розповіла начальник відділу охорони здоров’я Людмила Пасенко.
Вона нагадала, що допомога родинам дітей із інвалідністю по цукровому діабету І типу вже не перший рік є одним із пріоритетів для громади Борисполя. У місті кілька років поспіль діяла програма, яка передбачала компенсацію аптекам вартості інсулінів, якщо коштів, виділених державою, не вистачало. Надавалася допомога виробами медичного призначення. Минулого року на ці цілі було виділено з бюджету 372 600 грн.
Торік змінилася схема відшкодування вартості інсуліну. З 1 жовтня ці витрати відшкодовує Національна служба здоров’я України. У 2022 році кошти на вироби медичного призначення виділятимуться у рамках програми «Турбота» як матеріальна допомога. Кожна сім’я матиме можливість самостійно придбати тест-смужки, інсулінові голки, шприци у рамках отриманих коштів. Крім того, у міському бюджеті передбачені кошти на придбання сенсорів, які вимірюють вміст цукру в крові. Оскільки ці сенсори досі не зареєстровані в Україні, кошти на їх придбання також виділятимуться як матеріальна допомога по програмі «Турбота».
А програма, яку схвалив виконавчий комітет, за словами Людмили Пасенко, розроблена для того, щоб допомогти родинам, у яких є діти, хворі на цукровий діабет, справитися з цією проблемою, навчитися з нею жити, правильно вираховувати калорійність їжі, вміст глюкози, розраховувати необхідні дози інсуліну, робити підрахунок вуглеводів, попередити настання небезпечних станів, щоб люди могли вчасно, оперативно отримувати психологічну, організаційну, методичну, консультативну допомогу. Задля цього планується відкриття «Школи цукрового діабету», куди будуть запрошуватися провідні ендокринологи, дієтологи, нутриціологи (нутриціологія — наука про здорове харчування), психологи. Для родин будуть проводитися групові, індивідуальні заняття, тренінги, семінари, консультації, щоб, насамперед, навчити дітей навичкам самоконтролю. Діабет — це не вирок, діабет — це стиль життя. Ті, кого навчать правильно жити з діабетом, спокійно соціалізуються в усіх сферах життя, живуть довго і повноцінно.
Подібні спроби вже були. «ДІА Бориспіль» протягом двох років активно працює з батьками та дітьми. Окрім того, було розпочато роботу з освітянами, розробили пам’ятку для вчителя, поклали у кожен шкільний журнал. Було розроблено пам’ятку для вчителів фізичної культури, де діти мають найбільше навантаження. Провели курси лекцій по школах. Відбулося багато зустрічей і нарад спільно з ендокринологами. Але процес призупинився через пандемію.

Виходимо на новий рівень

Деталізуючи етапи реалізації програми, Людмила Пасенко наголосила, що після схвалення виконавчим комітетом рішення прийматиме сесія Бориспільської міської ради. Програма розрахована на три роки, і реалізовуватиметься вона через інститути громадянського суспільства. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів про підтримку і фінансування інститутів громадянського суспільства, це можна зробити тільки на конкурсній основі.
Інститут громадянського суспільства має подати свої пропозиції в рамках конкурсу, представити захист конкурсних пропозицій. У Борисполі таким інститутом громадянського суспільства є громадська організація «ДІА Бориспіль», яка і стала ініціатором створення «Школи цукрового діабету».
18 лютого на позачерговій сесії Бориспільської міської ради планується затвердити програму, а 21 лютого на розгляд виконавчого комітету виноситиметься рішення про затвердження тексту оголошення про проведення конкурсу на виконання цього програмного завдання. 30 днів відводиться для надання пропозицій. Їх розглядатиме конкурсна комісія. Програма реалізуватиметься на умовах співфінансування. Загалом на три роки до її виконання планується залучити 1 050 000 грн. Із них 85% — кошти місцевого бюджету (892 500 грн), а 15% (157 500 грн) повинна сплатити громадська організація.

«ДІА Бориспіль»: плани далекосяжні

Про своє бачення діяльності Школи цукрового діабету «Вістям» розповіла голова ГО «ДІА Бориспіль» Тетяна Юр. Вона повідомила, що організація звернулася до міської влади з листом про те, що Борисполю потрібна програма, спрямована на інформування суспільства про діабет. «Це зовсім нова програма, пілотний проект — таких програм в Україні ще немає, — повідомила Тетяна Юр. — Ми вже маємо приміщення — це приймальня Народного депутата ВРУ Олександра Федієнка. Воно уже обладнане всім необхідним, готова навчальна база. Свою частку фінансування програми (15%) ми сплачуватимемо за рахунок членських внесків батьків ГО «ДІА Бориспіль» та коштів благодійників. Ці кошти будуть спрямовані на виплату заробітної плати працівникам Школи цукрового діабету, а також на проведення заходів для дітей».
Керівник організації розповіла, що навчальний план для батьків та дітей уже є. Наступним етапом планується організувати навчання для вчителів та вихователів дитячих садків. Уже складено посібник для педагогів, у якому викладено необхідну інформацію. Для навчання планується 5 академічних годин. Учитель, який пройде таке навчання, зможе бути куратором двох дітей: або тих, що навчаються в різні зміни, або із одного класу. Учитель-асистент дитини, який пройшов навчання у Школі цукрового діабету, знатиме, що це за хвороба, і як надати допомогу у важких станах. Які бувають важкі стани, чим вони характеризуються, як їх виявити та як допомогти таким дітям. Також навчання стосуватиметься харчування, тому що для дітей із цукровим діабетом важливо, щоб у їдальні дитині допомогли розрахувати її харчування і проконтролювати кількість введеного інсуліну. Доопрацювання програми ще триває.
Також Тетяна Юр озвучила плани інформаційної роботи з населенням. Так, планується випустити роздаткові інформаційні матеріали для того, щоб інформувати людей, адже цукровий діабет стрімко поширюється. Проводити інформаційну кампанію вкрай необхідно, щоб люди більше дізналися про цукровий діабет та могли розпізнати небезпечні стани, викликані ним, надати першу допомогу і викликати швидку. Зокрема, симптоми гіпоглікемії впізнавані: тремтять руки, холодний піт, сухі губи. Швидка може не встигнути, але перша допомога дуже проста — якнайшвидше дати людині щось солодке, краще солодку теплу воду чи солодкий чай, бо цукеркою в такому стані можна подавитися чи захлинутися.
Також для дітей-діабетиків хочуть запровадити міні-паспорти — візитівки, що інформують про недугу дитини. Усе це неважко і коштує недорого.

 

Мовою цифр

Кількість дітей, хворих на цукровий діабет:
2020 — 18
2021 — 33
2022 — 40

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама