Школа: Без ФОРМАльності до модних «луків»

image
9 Серпня 2019, 19:21
Поділитися:

Одяг українських школярів, починаючи із нового навчального року, обіцяє бути демократичним. Що одягатимуть тепер на шкільні свята та в будні, чи матимуть право вчителі корегувати «луки» вихованців, виступаючи в ролі модних експертів, та чи не втратить актуальності нав’язаний шкільний тренд — вишиванка, розбиралися «Вісті».

Еволюція навпаки. Після зникнення шкільної форми радянського зразка, її поняття форми для занять розширилося. Згодом, за часів незалежності України, її повертали до закладів освіти, але не авторитарно: діти носили форму від різних виробників, різного кольору і фасону (в залежності від смаку і можливостей). Усе зводилося до дотримання колористики: світлий верх і темний низ. Відміна Президентом України Володимиром Зеленським шкільної форми (гарант відмінив наказ 1996 року «Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти») розділила батьків школярів на два табори: одні радіють, інші — засмучені.

То що, тепер до школи — у рваних джинсах і з оголеним пупом чи паєтками на майках?

Красивим бути не заборониш

Педагоги кажуть, що із урахуванням того, що сьогодні шкільна молодь захоплюється різними субкультурами, що може виражатися у оригінальному вбранні, зачісках, яскравому кольорі волосся, заплітанні дредів, пірсингу, тутуюванні тощо, можливі сюрпризи від «просунутих» старшокласників у стінах школи. На манікюр та макіяж у закладах давно мало зважають.

А вересень-2019 покаже, як зрозуміли старшокласники рішення про відміну форми і свободу вибору.

Офіційна відміна шкільної форми — питання непросте, як виявилося. Батьки, не розібравшись достеменно, міркують: підбирати для своїх чад модні «луки»; чи переймаються, що дитину доведеться вдягати щодня у щось нове, а це суттєво вдарить по сімейному бюджету.

«Це породжуватиме булінг»

Марія Василівна, мама восьмикласниці:

— Мене, як маму дівчинки-підлітка, бентежить, що в школу можна буде ходити в чому хочеш. Діти зараз інші, ніж ми були свого часу. Боюся, щоб ця свобода у виборі одягу для школи не створила проблеми: починаючи від випадків педофілії та закінчуючи булінгом через те, що у когось одяг буде дешевшим, не брендовим, як у «еліти» класу.

«Стандарти застарілі»

Віктор Миколайович, тато першокласника і майбутньої випускниці:

— Те, що діти не буде мучитися у незручних піджаках і аскетичних сарафанах, а почуватимуться вільно в тому одязі, який їм до вподоби — чудово! Світ робить акцент на вихованні вільної, думаючої особистості. А яка ж то буде особистість, якщо її змалку загнати у стандартну форму? Ніхто ж не говорить, що діти почнуть до школи ходити у міні-спідницях та шортах. Має бути пристойний одяг, зручний і сучасний, нешаблонний.

«Школа — не подіум»

Галина Сергіївна, бабуся онуків-школярів:

— Зроду не чула, щоб школярі ходили на навчання без форми, хіба після війни. А зараз — то нехлюї якісь. Учні повинні бути учнями, а не модниками, головне для них — знання, а не хизування вбранням чи аксесуарами. Моя думка: форма потрібна, щоб діти не відволікалися від процесу навчання. Школа — це не подіум.

Директори думають про варіанти

Керівництво країни далі скасування наказу про обов’язкову форму не пішло. Міністерство освіти і науки України теж не пояснює нюансів нововведення, «спустивши» питання «вниз» — на місця.

Так, у Бориспільському міському управлінні освіти та науки «Вістям» повідомили, що на початок серпня ніяких документів та роз’яснень щодо питання шкільної форми від Міносвіти не надходило. Тому, підтверджують, рішення про стиль одягу, в якому діти мають відвідувати заняття у новому навчальному році, приймають адміністрації бориспільських освітніх закладів спільно з батьківськими комітетами, посилаючись на статут школи, а управління освіти в цьому участі не братиме. Тож міські заклади освіти наразі мають визначитися, яким має бути зовнішній вигляд їхніх учнів. Варіанти, які розглядаються: шкільна форма, одяг в діловому стилі (деталізовано), шеврони із емблемою закладу на вбранні.

Наразі офіційна інформації про такі рішення відсутня.

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама