Щодо обчислення ЮО – платниками ЄП четвертої групи МПЗ для земельної ділянки, нормативну грошову оцінку якої не проведено

image
6 Жовтня 2023, 11:45
Поділитися:

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що   підпунктом 38 прим. 1.1.2 п. 38 прим. 1.1 ст. 38 прим. 1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ) щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена, обчислюється за формулою:
МПЗ = НГО x S x К x М/12, де:

МПЗ – мінімальне податкове зобов’язання;

НГО – нормативна грошова оцінка 1 га ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю;

S – площа земельної ділянки, гектарах;

М – кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах платника;

К – коефіцієнт, що становить 0,05.

Тимчасово для розрахунку МПЗ за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки коефіцієнт «К» застосовується із значенням 0,04  – п. 67 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Форму податкової декларації платника єдиного податку ІУ групи затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 із змінами та доповненнями .

Додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» до Декларації (далі – Додаток 3) є невід’ємною частиною податкової декларації платника єдиного податку ІУ групи.
Відповідно до форми Додатку 3, показники для розрахунку МПЗ відображаються :

S – у графах 3 і 4;

НГО – у графі 6;

К – у графі 7;

М – у графі 8;

МПЗ – у графі 10.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка земель і земельних ділянок, на 01 січня поточного року за формулою встановленою п. 289.2 ст. 289 ПКУ.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель, зазначеної в технічній документації з нормативної грошової оцінки земель та земельних ділянок – абзац п’ятий п. 289.2 ст. 289 ПКУ.

На сайті Держгеокадастру України у розділі «Ринок та оцінка земель» 12.01.2023 розміщено інформацію «Про індексацію нормативної грошової оцінки земель за 2022 рік», яка містить  інформацію про значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок за 2022 рік, який становить для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) – 1,0, та наявну інформацію щодо коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель у розрізі років, який, зокрема,  становить: 2017 рік – 1,0; 2018 рік – 1,0; 2019 рік – 1,0; 2020 рік – 1,0; 2021 рік – 1,0 (для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги)).

Для отримання інформації щодо нормативної грошової оцінки 1 га ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, необхідно звертатися до територіальних органів Держгеокадастру.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: [email protected]
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів